Våldtogs av ordningsvakt - polisen la ner utredning

Nu JO-anmäler tre polisinspektörer sina egna kollegor: "Bristerna i utredningen är skrämmande."


UPPLANDS VÄSBY. Hon hade varit ute på restaurang Magasinet och roat sig. I början av kvällen fick hon en ros av en ordningsvakt. Senare ifrågasatte vakten att hon pratade med sina vänner för det tyckte han inte om.

Hon tänkte inte mer på det - annat än att hon tyckte att han uppträdde underligt.

När hon tillsammans med sitt sällskap ska lämna stället vid stängning går hon först till garderoben för att hämta sin jacka.

Trycks ner på knä

Kompisarna har redan hunnit sätta sig i en taxi. På väg dit känner hon plötsligt hur någon tar tag i hennes armar och släpar bort henne. Det är samma ordningsvakt.

Han trycker ner henne på knä. Hennes motstånd var meningslöst mot den starkare vakten.

När han var klar knäppte han upp byxorna och gick tillbaka. Kvinnan ställde sig vid en busshållplats och grät. Till slut lyckades hon samla sig tillräckligt mycket för att ringa sin kompis, Bea.

Kompis anmälde

Kvinnan ville inte polisanmäla våldtäkten, men det gjorde i stället någon annan. Förmodligen en väninna till offret.

Ändå la man ner utredningen i brist på bevis.

Men nu har tre polisinspektörer anmält den nedlagda förundersökningen till justitieombudsmannen, JO. De anser att den hade kunnat drivas också utan målsägandens medverkan.

Våldtäkt faller under allmänt åtal och behöver inte anmälas av den som utsatts för brottet för att polisen ändå ska ha en utredningsplikt.

"Uppenbara brister"

– Vi tre fann så pass uppenbara brister i utredningen att de inte kan förbises. Om utredningen skötts korrekt hade en gärningsman kunnat identifieras och kanske även fållas utan hennes medverkan, säger poliserna.

Följande fel har begåtts i utredningen anser polisinspektörerna:

* Brottsplatsen har inte säkrats eller spärrats av. DNA efter sperma kan ha funnits på platsen. Det framgår inte om man försökt ta några kläder i beslag för att säkra DNA-spår.

* Inga fårsök har gjorts för att identifiera gärningsmannen som uppges vara ordningsvakt på Magasinet. Ett signalement är lämnat. Trots att urvalet av gärningsmän är litet har inget försök till identifiering skett.

* Det framgår inte när patrullen talat med anmälaren. Var det vid en tidpunkt då väktaren, (gm), ännu var kvar på Magasinet?

Polisen kritiseras också för att man inte tagit mer detaljerade uppgifter av anmälaren, att man inte tagit kontakt med åklagare och inte pratat med någon misstänkt gärningsman.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!