Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Unga brottslingar får åka till Sydamerika

- 28/04/2010, 17:50 -
En sprängladdning flyger i luften under regeringskritiska protester i Nicaragua. Hit ska unga på glid från Göteborg åka för att bryta med kriminella bakgrunder.

En sprängladdning flyger i luften under regeringskritiska protester i Nicaragua. Hit ska unga på glid från Göteborg åka för att bryta med kriminella bakgrunder.

Esteban Felix/AP/Scanpix

Kommunen betalar 200 000 kronor för att skicka kriminella ungdomar till Nicaragua.

GÖTEBORG. Mellan tre och sex ungdomar, som vill bryta med sin kriminella livsstil, ska få åka till Nicaragua i ett år, uppger GP.

Ungdomarna är mellan 18 och 21 år och ska jobba som volontärer samt plugga upp sina betyg på Svenska skolan.

- Jag känner mig nöjd med beslutet. Nu är det upp till stadsdelarna att informera och hitta ungdomar som kan få åka, säger Dario Espiga (s), ordförande i social resursnämnd, till Göteborgs-Posten.

Kommunen betalar cirka 200 000 kronor per ungdom. Då ingår mat och husrum. Kommunen står också för flygbiljetter, vaccinationer och försäkringar. Ungdomarna får studiemedel och ska ha egna fickpengar.

Men alla politiker är inte överens. Moderaten Jan Hallberg, vice ordförande i kommunstyrelsen, är kritisk:

– Jag är tveksam till att någon som begått brott ska få en resa utomlands. Även om det handlar om rehabilitering kan projektet ge fel signaler och uppfattas som belöning.

De ungdomar som är aktuella i första omgången kommer från Biskopsgården och Lärjedalen i Göteborg. Socialtjänsten väljer ut dem.

– Det ska vara ungdomar som vill göra något gott och starta om. De kan ha levt nära de kriminella gängen och behöver ta sig från den miljön, säger Lena Sälgö, socialchef i Biskopsgården, till GP.