Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Läkare vägrar omskärelser

- 29/04/2010, 09:44 -

Karin Markhede/Scanpix

Läkarna vill inte prioritera operationen.

I Västra Götaland finns ett politiskt beslut om att tillåta omskärelser på pojkar även utan medicinska skäl. Men den judiska och muslimska seden utförs ändå inte på något sjukhus. Läkarna vägrar.

Det handlar om minst 300 ingrepp årligen som regionen ska upphandla. Och när läkarna vägrar måste någon annan som kan utföra omskärelserna hittas.

– Nu måste vi gå ut och hitta någon som är beredd att utföra ingreppen. Sektorsrådet (läkarna) har sagt nej till dessa ingrepp. Vi respekterar läkarnas ståndpunkt, säger Lars-Göran Moberg, kanslichef på regionens sjukvårdsutskott, till Göteborgsposten.

Barnkirurgen Johan Westfelt är en av de som tycker att det är orimligt att genomföra omskärelserna. Särskilt med den operationskö som redan finns.

– Vi har prioriterat bort flera åtgärder på sjuka barn, bland annat operation av förhudsförträngning av medicinska skäl. Då kan vi självfallet inte heller genomföra dessa ingrepp utan att välja bort något annat. Vi har cirka 1500 ingrepp på barn per år och klarar inte 300 ingrepp till utan att spränga ramarna, säger han till Göteborgsposten.