Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vätskeförbudet på flyget skrotas

- 30/04/2010, 11:00 -
Men nu lovar EU:s transportkommissionär Siim Kallas att vätskeförbudet hävs med början i april 2013.
1 av 2

Men nu lovar EU:s transportkommissionär Siim Kallas att vätskeförbudet hävs med början i april 2013.

Yves Logghe/AP/Scanpix

2 av 2

KEVIN WOLF/AP/Scanpix

Trött på att tvingas kassera läsk och parfym när du checkar in på flygplatser? Du kan andas ut. EU lyfter förbudet mot vätskor på flygplan 2013.

Europas flygpassagerare ska på nytt kunna ta med sig vattenflaskor, spray och gelé från och med april 2013.

Det uppgav EU-kommissionen på torsdagen, uppger EUobserver. Det generella förbudet ska ersättas av bättre screeningteknik.

– Det här är ett viktigt steg framåt och början på slutet för de nuvarande restriktionerna kring flytande föremål i kabinbagaget med en tydlig och slutgiltig deadline i april 2013, säger Siim Kallas, EU-kommissionär med ansvar för transportfrågor, enligt EUobserver.

Restriktionerna infördes 2006 efter att brittiska myndigheter avvärjt en terroristattack där attentatsmännen planerat att använda just sprängmedel i flytande form.

De nuvarande reglerna låter passagerare ta med sig dryck, gelé, lotion och spray i flaskor som innehåller mindre än 100 milliliter om de medförs i genomskinliga plastpåsar.

Men många resenärer blir trots det frustrerade när de tvingas kassera dyra parfymer, kontaktlinsvätska eller syltburkar för att behållarna rymmer mer än högsta tillåtna volym.

I framtiden ska i stället ny teknik användas för att screena vätskor på flygplatser: