Tisdag 3 Aug
Stockholm

När maffian flyttade in på nätet

Original Gangsters breder ut sig på nätet. Flera sajter har startats på kort tid. Bryggan till nätet stavas: "Läderlasse."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en veckas tid har Nyheter24 tätt följt den alarmerande utvecklingen i den undre världen som den svenska rättsstaten tycks blunda för. Nu kan vi avslöja vad Original Gangsters egentligen ska ägna sig åt på internet. Och vem som är deras brygga in i den nya verkligheten, i en värld där de blir maffia 2.0.

Den organiserade brottsligheten flyttar ut på nätet och stärker sina PR-positioner. Sedan den beryktade kriminella ligan Original Gangsters tog över sajten Kriminellt, som hänger ut sexbrottslingar, har debatten blossat upp – igen.

Är det rätt att yrkeskriminella hänger ut sexbrottslingar? Och varför gör de det? I marknadsföringssyfte? För att kunna utpressa dömda sexbrottslingar på pengar?

Skeptikerna talar om en fängelsekultur där just dessa brottslingar behandlas som världens avskum av andra intagna.

–Bara för att vi är yrkeskriminella så innebär det inte att vi inte har någon moral. Vi tar avstånd från allt våld mot kvinnor och barn, sa Denho Acar, Orginal Gangsters ledare, i en tidigare intervju för Crimenews.se.

I helgen gick sajten ett steg längre. Som Nyheter24 uppmärksammade under gårdagen är det första gången som sajten hänger ut en man som sexchattat med unga tjejer på ett populärt svenskt community, som snittar ungefär 120 000 inloggade medlemmar i månaden. Communityt har en åldersgräns på 13 år.

Men ligan har inte bara tillskansat sig kontrollen över Kriminellt. OG står även bakom två andra nya sajter: Orginal pharma och Orginial inkasso.

Men vem är det egentligen som syns i det övre vänstra hörnet på sajterna?

I Nyheter24:s granskning visar det sig att Original Gangsters kumpan, Lars Bergkvist, sedan många år är ökänd på nätet under epitetet: "Läderlasse". Läderlasse är i det närmaste en kultfigur i det svenska undergroundcommunityt på internet.

Historien bakom Denho Acars partner Lars "Läderlasse" Bergkvist är minst sagt intressant. Mannen är ökänd på diverse internetforum. Och efter sin medverkan i SVT bildades nästan en myt. Sedan ett år tillbaka har det spekulerats i att han befann sig i Asien eller dött, alternativt tagit sitt liv.

Plötsligt, nästan fem år efter sina hot om att starta www.bolibompa.tv – en porrsajt med syfte att fånga upp barn – och sina otaliga drogapotek på nätet på vilka han sålt ännu ej klassad narkotika till ungdomar – dyker han upp tillsammans med Original Gangsters president, Denho Acar.

För att hänga ut bland annat pedofiler på sajten Kriminellt. Och för att sälja ännu mer knark till ungdomar. Under varumärket: Original Pharma, med en välkomstfras som redan torde ha gått till den organiserade brottslighetens historia:

”Vi vill samtidigt passa på att be alla andra onlineapotek att stänga ner sin verksamhet omgående."

Lars Korsell, chef för Brottsförebyggande rådets enhet för forskning om ekonomisk och organiserad brottslighet, har tidigare uppgett att nätet gjort det möjligt för fler aktörer att gå in och ägna sig brottslig verksamhet.

– Detta behöver givetvis inte alltid vara knutet till organiserad brottslighet, säger Korsell till Brottsförebyggande rådet (Brå).

Men när Nyheter24 kontaktar Anders Ahlqvist, chef på Rikskriminalens internetspaningsgrupp på IT-brottsektionen, målas en delvis annorlunda bild upp.

– Det är förvånansvärt att inte den organiserade brottsligheten tidigare slagit sig in på den växande internethandeln med så kallade research chemicals, och droger som ännu inte är narkotikaklassade.

Vad tror du det beror på?

– Först och främst dåligt tekniskt kunnande. Men också den utpräglade traditionalismen som präglar många av dessa gäng. Samtidigt är det här ett område där det finns pengar att tjäna så det är inte alls otänkbart att organiserade ligor slår sig in på den här banan.

– Kan de inte själva tekniken hyr de in personer som förstår den.

Ahlqvist vill inte gå in närmare på just ”Läderlasse”, men uppger att han inte är främmande inför vem det är.

– Han är en av flera som hållit på med sådan verksamhet under en längre period.

Handeln med de lagliga drogerna är under ständig förändring. I takt med att myndigheter narkotikaklassar preparaten reas de ut för att sedan utgå helt ur sortimentet. Sedan kan nätapoteket beställa en ny kemikalie med en något annorlunda molekylstruktur och därmed klara sig undan.

– Som polis tycker jag att det är underligt att vi inte har en bättre lagstiftning på detta område.

Samtidigt är Ahlqvist väl insatt i svårigheterna.

– Det handlar om brott som begås internationellt, men på nationell mark. Du kan ju ha din server i ett Medelhavsland och därmed kringgå svensk lagstiftning till exempel.

Lars Bergkvist har inte gjort mycket väsen av sig på sistone. Däremot har han hamnat i klister efter att ha sålt olagliga bantningspiller, innehållande efedrin: Lepigen – bantningspillret som Läkemedelsverket beslutade att polisanmäla ”Läderlasse” för att sälja. Men även drogen DXM som Uppdrag Granskning gjort ett omfattande reportage om i höstas.

Programmet granskade nätapoteket Smartdrugs.nu, som även efter programmet fortsatte sin verksamhet. Och efter att DXM blivit olagligt började de sälja Mephedrone (även kallad ”krabba”). Drogen som krävde sitt första svenska offer den 14 december 2008.

I dag välkomnas du av frasen:

”This site is currently offline due to maintain activities.

Best Regards Smartdrugs.nu”

På Orginal Pharmas sajt står det:

"Vi kommer att uppdatera med nya spännande produkter snart!"

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela