Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Facebookrektorn: Bilden av mig utan sakligt stöd

- 03/05/2010, 06:12 -

Privat

Anders Karlsson, tidigare rektor på Norrlands Entreprenörsgymnasium, blev uppsagd efter att Nyheter24 skrivit om hans medlemskap i olika grupper på Facebook. Detta är Anders Karlssons genmäle.

”Mitt ord”

Av Anders Karlsson

Den 15 juni 2009 publicerade Nyheter24 på webbplatsen www.nyheter24.se en artikel om mig med rubriken ”Skola skakas av rektors sexflörtande”.

Underrubriken löd: ”Rektorn på Norrlands Entreprenörsgymnaisum i Luleå skyltar med sin sexfixering”. Dagen efter publicerade Nyheter24 en uppföljande artikel med rubriken ”Gymnasiet i kris efter rektorns sexflörtande”.

I artiklarna beskrivs hur jag på Facebook ska ha ”skyltat med min sexfixering” och att detta ska ha skett ”för elever och näringslivstoppar”. Det påstås även att jag skulle ha varit aktiv i så kallade ”sexgrupper”. Nyheter24:s publiceringar satte igång ett jordskred som slutade med att jag i juni 2009 fick lämna min tjänst som rektor. ”Rätt åt honom” tycker kanske en del. ”Ingen rök utan eld” mumlar nog andra. Men med den här artikeln vill jag ge Nyheter24:s läsare möjlighet att själva fundera över riktigheten i de aktuella publiceringarna.

Vid tidpunkten för de aktuella publiceringarna var jag rektor för Norrlands Entreprenörsgymnasium i Luleå. Det var ett arbete jag trivdes utomordentligt bra med. Jag var också, och är fortfarande, en aktiv användare av Facebook (www.facebook.com). Det är jag inte ensam om. Jag använder denna tjänst för att nätverka med gamla och nya kontakter, såväl privat som professionellt.

Det är jag inte heller ensam om. På denna nättjänst har jag över 1 700 stycken ”vänner”. Ett fåtal av dessa har varit eller är elever på Norrlands Entreprenadgymnasium i Luleå.

På Facebook finns som många av er säkert vet flera tusentals så kallade grupper. Vem som helst som är medlem kan skapa en sådan grupp. Jag har varit medlem i över 300 olika intressegrupper. Jag har inte själv skapat någon sådan intressegrupp utan har blivit inbjuden till dem av andra medlemmar.

Den absoluta majoriteten av dessa grupper har varit av rent underhållande karaktär, det vill säga tillskapade i mer eller mindre humoristiskt syfte. Vissa av grupperna har varit av mer seriös natur, såsom ”Free Dawit Isaak” och ”Feed a

Child with a Click”.

Nyheter24 tog kontakt med mig den 15 juni 2009 och påstod emellertid att jag även hade medlemskap i olika så kallade sexgrupper på Facebook. Jag blev mycket konfunderad och bestört över detta påstående och bad därför att få kontrollera detta för att återkomma med en kommentar. Jag kunde då konstatera att bland de cirka 300 grupper jag var medlem i fanns endast ett ytterst litet antal som berörde sexualitet, och då på ett utpräglat humoristiskt sätt.

Jag fick emellertid inte tillfälle att framföra detta till Nyheter24 innan publiceringen.

På min Facebooksida har jag dessutom – i likhet med flertalet Facebookanvändare – vid olika tillfällen lagt ut foton på mig själv från olika privata sammanhang. De flesta av dessa foton skulle nog kunna betecknas som mindre smickrande för mig själv. Fotona har lagts ut av mig i en humoristisk anda och i en humoristisk kontext. Nyheter24 ryckte ut dessa bilder ur sitt sammanhang och publicerade dem med rubriker som innehåller ord som ”sexflörtande” och ”sexfixering”. Jag fick ingen reell möjlighet att kommentera dessa påståenden innan publiceringen, utan blev därför fullständigt mållös när jag tog del av artiklarna.

Genom denna teknik, parad med några lösryckta citat från olika personer, skapades en bild av mig som blev sanning för de flesta. En förödande bild som helt underminerade min professionella och sociala existens. De påståenden om ”sexflörtande” som görs är för mig helt oförståliga. Något ”sexflörtande” har det definitivt inte varit fråga om och jag har svårt att se hur någon som tagit del av bilderna i sitt ursprungliga sammanhang på min Facebook-sida skulle kunna få ett sådant intryck.

Publiceringarna fick dessutom till följd att jag med omedelbar verkan skiljdes från min tjänst som rektor vid Norrlands Entreprenörsgymnasium. Beslutet togs av skolans styrelse inom loppet av två dagar från Nyheter 24:s första publicering, utan föregående utredning och utan att jag fått komma till tals.

Detta beslut saknar helt stöd i gällande arbetsrätt och är nu föremål för juridisk prövning.

Nyheter24:s publiceringar och de uppgifter som lämnas om mig utgör enligt min uppfattning grovt förtal. Uppgifterna är – minst sagt – ägnade att utsätta mig för andras missaktning. Den bild som målats upp av mig har det inte funnits sakligt stöd för. Skadeverkningarna av publiceringarna är stora. Jag har dock för egen del valt att inte föra en förtalsprocess mot Nyheter24 utan vill lägga min kraft på annat.

Var och en som råkar ut för något sådant här måste givetvis självrannsaka sig. Det har även jag gjort under de gångna månaderna.

Det kan naturligtvis ifrågasättas om det var omdömesgillt av mig som rektor att vara medlem på Facebook överhuvudtaget. Det kan vidare ifrågasättas om det var lämpligt att ha en ”öppen” Facebooksida – det vill säga att låta alla som är med i Facebook ta del av bland annat mina bilder och om det var lämpligt att vara med i ett stort antal intressegrupper som jag själv inte styrde över.

Det hade kanske varit bättre för mig själv om jag aldrig exponerat mig på den stora anslagstavla som Internet utgör och därmed för risken att krafter som av någon anledning ville få bort mig från min tjänst tog media till sin hjälp.

Jag valde dock öppenhet och jag har samma inställning i dag. Jag har inget att dölja och jag finns med i ett socialt nätverk som ”Facebook” därför att jag tycker att det är viktigt även för oss som hunnit fylla 50 - och i synnerhet för oss som arbetar med ungdomar – att ta plats i och ta del av det som är ett självklart element i den yngre generationens vardag.

När jag valde öppenhet och kommunikation blev jag offentligt schavotterad och förlorade mitt arbete. Men som den entreprenör jag är väljer jag nu att lämna de felaktiga och grovt vinklade publiceringarna bakom mig och blicka framåt mot nya projekt. Det är dock min förhoppning att det som hänt mig ska leda till en fördjupad pressetisk debatt om de krav som måste ställas i det nya medielandskap som nu växer fram.

För vi lever i en tid där snart nog varje ledande politiker och näringslivsaktör ”bloggar”, ”twittrar” eller är med på ”Facebook”. En i sig lovvärd utveckling. Men en sådan öppenhet medför också att vi måste ställa höga krav på media vad gäller faktakontroll och kritisk granskning av det material som hämtas från sådana källor. Om så inte sker kan det, som i mitt fall, leda till förödande konsekvenser för den som drabbas.

 

Anders Karlsson