Bisfenol - ett konstgjort östrogen - finns bland annat i hårdplast. Som nappflaskor.
Bisfenol - ett konstgjort östrogen - finns bland annat i hårdplast. Som nappflaskor.

Myndighet vill stoppa farlig kemikalie

Kemikalieinspektionen vill att Sverige förbjuder bisfenol, uppger SvD.


Redan 1993 upptäckte amerikanska forskare förändringar i helt obehandlade cellprover. Efter en grundlig undersökning insåg man orsaken var de nya provrören i polykarbonat som proverna förvarades i.

Och sedan dess har runt 200 studier bekräftat hormonrubbande effekter av bisfenol. I många fall vid doser långt under vad EU hävdar är säkert.

Andra mätningar har visat att kemikalien finns i blod och urin hos mer än 90 procent av alla amerikaner. Såväl hos gamla som unga.

Bisfenol A skapdes från början som ett konstgjort kvinnligt könshormon, men används i dag framför allt i genomskinlig hårdplast.

Bisfenolet är redan förbjudet i Kanada, Danmark, Frankrike och fem amerikanska delstater.

Nu kräver Kemikalieinspektionen att det förbjuds också i Sverige.

– Det är dags att sätta ner foten även i Sverige och begränsa användningen av bisfenol. Jag skulle önska att Sverige kunde agera på samma sätt som man gjort i Danmark, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg till Svenska Dagbladet.

Hon pekar på de många studier som varnar för förhöjda risker för allt från inlärningssvårigheter och störd fortplantning till prostatacancer och diabetes.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.