Sexköp kan vara ett frestande brott. Antalet polisanmälda sexköpare ökar dramatiskt i Sverige.
Sexköp kan vara ett frestande brott. Antalet polisanmälda sexköpare ökar dramatiskt i Sverige.

Rekordmånga sexköpare anmäls

De polisanmälda misstänkta sexköpen har i år ökat med 96 procent.


Allt fler torskar åker dessutom dit. I Stockholm inte minst tack vare polisens direktinsatser mot sexköpare: Ovanligt många män har av misstag gett kvinnliga spaningspoliser ett "prisförslag".

– Att de så ofta tagit fel på mina kolleger och verkliga prostituerade är lite märkligt. Vi försöker definitivt inte medvetet skapa en förväxlingssituation, säger Ewa Carlenfors vid Stockholmspolisens människohandelskommission till Metro.

Redan under 2009 steg antalet polisanmälda sexköpare kraftigt och i år talar statistiken för en fördubbling.

Till och med sista april i år jämfört med samma period i fjol handlar det om en 96-procentig anmälningsökning och 210 misstänkta fall, enligt Brottsförebyggandet rådet, Brå.

Det viktigaste skälet är Stockholmspolisens spaningsinsatser mot det klassiska horstråket längs med Malmskillnadsgatan.

Cirka 60 procent av de sexköpare som polisanmälts fälls i domstol för brottet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".