- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Huvudvärkstabletter ger 150 000 svenskar huvudvärk

Överanvändning av receptfria läkemedel vanlig orsak till huvudvärk.


Runt 150 000 svenskar lider av kronisk huvudvärk som orsakats av överanvändning av värktabletter. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet.

Och värst är det för kvinnor. Problemen är nästan tre gånger vanligare för kvinnor än för män.

– Vi brukar kalla det för en paradox. Vi vet inte med säkerhet vad det beror på, men medicinerar man oftare än tio dagar per månad under minst tre månaders tid löper man stor risk att drabbas, säger Pernilla Jonsson, apotekare och doktorand vid Göteborgs universitet som just nu studerar omfattningen, till Dagens Nyheter.

I studien har så många som 45 000 personer fått svara på frågor om huvudvärk och läkemedelskonsumtion.

Det vanligaste är att de mest använda läkemedlen, till exempel Alvedon, leder till den kroniska huvudvärken. Men det är migränmedicin som snabbast leder till sjukdomen.

Problemen kan antas bli ännu vanligare i och med avregleringen som innebär att vanliga butiker får sälja receptfria läkemedel, i och med att försäljningen exploderat, enligt DN.

För att bli av med sin kroniska huvudvärk måste man dra ner på läkemedelskonsumtionen och avgiftas. Vilket också innebär problem.

– Det kan vara besvärligt för många eftersom man under perioden ofta får ökad huvudvärk och illamående. Gör man det och går igenom avgiftningen så ser man att det minskar, säger Pernilla Jonsson till DN.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!