Få redo att gå ut på arbetsmarknanden.
Få redo att gå ut på arbetsmarknanden. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

De flesta utförsäkrade inte redo för arbete

Nära en tredjedel av alla som utförsäkrades vid årsskiftet har ansökt om att få bli sjukskrivna igen, visar en undersökning som presenteras i dag av arbetsförmedlingen och försäkringskassan.


Vid årsskiftet utförsäkrades nära 15 000 personer. På torsdagen presenterades en rapport från arbetsförmedlingen och försäkringskassan som följer upp hur det gått för dessa personer.

Nära en tredjedel av de utförsäkrade har ansökt om sjukskrivning på nytt.

1300 av dem fick sin första utbetalning från försäkringskassan i april.

Rapporten visar även att majoriteten är kvar i något av de program som arbetsförmedlingen tillhandahåller.

Endast 1704 personer, av de nära 12 000 som flyttades över från försäkringskassan till arbetsförmedlingen, har fått något jobb.

Av dessa 1704 är bara 571 kvinnor. 333 personer har lyckats skaffa jobb på egen hand och 983 har med hjälp av arbetsförmedlingen eller Samhall lyckats få jobb.

– Eftersom det finns en risk att många i denna grupp inte kommer kunna prestera hundraprocentigt direkt finns möjligheten att subventionera deras anställningar, säger Henrietta Stein, chef för avdelningen rehabilitering till arbete på arbetsförmedlingen, till Aftonbladet.

605 personer anses vara arbetssökande och bedöms kunna lämna programmet med hjälp av aktivitetsstöd. Dock är majoriteten inte redo än.

– Första steget har varit lättare fysiska aktiviteter för att våga tro att man kan komma tillbaka på arbetsmarknaden, säger Henrietta Stein till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.