- Foto: Aykut AKICI / Turkpix / AP /Scanpix

Mattias Gardell: Det var rena avrättningar

"De sköts i pannan, i bakhuvudet och i bröstet."


ISTANBUL. De sju svenskar som varit kvar fängslade i Israel släpptes på onsdagen och mötte upp utrikesminister Carl Bildt (m) i Istanbul natten till torsdagen.

Och Mattias Gardell, som var på det turkiska fartyg där de blodigaste scenerna utspelade sig, berättar om israelisk militär som ägnar sig åt vad han anser är "överlagt mord".

– I åtminstone fyra fall rörde det sig om rena avrättningar. De sköts i pannan, i bakhuvudet och i bröstet, säger Mattias Gardell till Aftonbladet.

Enligt honom finns också bildbevis på avrättningarna.

Carl Bildt berättar från Istanbul att det viktigaste för honom var att först få ut svenskarna ur Israel.

– De var på gång att ställas inför rätta. Det kunde vi inte acceptera, säger han till Aftonbladet.

De sju svenskarna väntas anlända till Sverige under torsdagförmiddagen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.