Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gränshandeln med svartsprit ökar

Jashar Ghavampour

Nyheter | 03/06/2010 16:39

Sju av tio hade mycket lätt att få tag på sprit inför Valborg.

Gränshandeln med svartsprit ökade under 2009. Detta trots att euron var ovanligt dyr vilket gör smugglingen mindre lönsam. Under 2009 ökade gränshandeln med 4,7 procent jämfört med 2008.

Uppgifterna redovisas i Sprit & Vinleverantörsföreningens kommande gränshandelsindex som Nyheter24 tagit del av.

Sprit & Vinleverantörerna pekar på alkoholskatten som orsak till de fortsatta höga siffrorna och varnar nu för att eventuella alkoholskattehöjningar skulle få negativa konsekvenser. Skattehöjningar som oppositionen vill genomföra.

– De som drabbas blir de som svensk alkoholpolitik traditionellt velat skydda, ungdomar och storkonsumenter, som genom illegala försäljare förses med alkohol 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, säger Sprit & Vinleverantörsföreningens vd Erika Nylander i ett uttalande.

Gränshandeln följer vanligen kronans utveckling eftersom en stark krona gör det billigare att handla sprit utomlands vilket alltid innebär att smugglingen ökar.

En undersökning som Sprit & Vinleverantörerna tagit initiativ till efter valborgsmässoafton, där 3848 personer födda mellan 1991 och 1995 deltog, visar också att unga har väldigt lätt att få tag på sprit. Sju av tio av de som konsumerar alkohol över huvud taget svarade att det var mycket lätt att få tag på alkohol till valborg.

Den vanligaste langaren är kompisar, syskon och föräldrar men var fjärde hade köpt svartsprit eller smuggelsprit.