Onsdag 6 Jul
Stockholm

Gardell stämmer staten Israel

1 av 2
2 av 2

Religionshistorikern, författaren och Palestinaaktivisten Mattias Gardell drar igång en juridisk process mot Israel efter bordningen av Ship to Gaza.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

STOCKHOLM. När Mattias Gardell, författare, professor i religionshistoria vid Uppsala universitet och en av initiativtagarna till konvojen Ship to Gaza, tillsammans med bland andra konstnären Dror Feiler, landade på Arlanda på torsdagen var han rasande över den behandling som Gazaaktivisterna fått utstå.

Han menade att Israel gjort sig skyldiga till "mord" på nio personer.

– Man använde ett oerhört våld som direkt strider mot folkrätten. Vi kommer att polisanmäla israelerna för kidnappning, stöld och övervåld. Vi ska också starta en process vid den internationella domstolen i Haag. Vi vill ha en oberoende utredning av vad som hänt, säger han till Upsala Nya Tidning.

Han bekräftar att Gazaaktivisterna försvarade sig med påkar och andra tillhyggen när kommandosoldaterna försökte borda skeppet.

– Man började skjuta och kasta ombord olika sorters ljus- och rökgranater för att skrämma oss. Det första bordningsförsöket misslyckades genom att man sprutade med kraftiga vattenslangar på soldaterna från båten. Då ändrade de taktik och kom med helikoptrar från luften, säger han.

Aktivisterna lyckades avväpna några av kommandosoldaterna och på bilder ser man hur de under en lång stund misshandlar soldater samt slänger en av dem överbord.

Det förnekar inte Gardell, men däremot menar han att aktivisterna hade kunnat vända vapnen mot israelerna - och ändå lät bli.

– De kastades över bord och användes inte mot soldaterna som israelerna påstått, säger Mattias Gardell till UNT.

– Vi hade kunnat döda dem. Men det gjorde vi inte, säger Gardell.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.