Torsdag 30 Jun
Stockholm

Soldater har bordat Rachel Corrie

Specialstyrkor bordade fartyget Rachel Corrie vid 12-tiden under lördagen. Det ska ha skett utan våld.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigt på lördagsmorgonen befann sig fartyget Rachel Corrie, som eskorteras av minst tre israeliska militärfartyg, 56 kilometer från Gazas stränder.

Israelisk militär har kontaktat fartyget och bett dem att ändra kurs och åka till hamnen Ashdod. Men flera uppgifter säger att Rachel Corrie fortfarande färdades mot Gaza.

- Våra soldater kommer att gå ombord fartyget om det inte ändrar kurs. . . vi är beredda att bruka våld för att försvara oss, säger den israeliska överstelöjtnanten Avital Leibowitz till en israelisk radiostation, enligt BBC.

Tidigt i morse kom flera uppgifter som sa att israelisk militär hade stormat fartyget, men det förnekades senare.

- Vi pratade med passagerarna strax före klockan 6.00. Då var de fortfarande på väg, säger Mary HughesFree Gaza Movement till Expressen.

- Det har varit många uppgifter om att fartyget har bordats. De är falska, vi pratade med flera ombord för tjugo minuter sedan och de var fortfarande på väg mot kusten.

Men vid 12-tiden kom officiella uppgifter från israelisk militär om att Rachel Corrie bordats. Det ska ha skett utan våld och fartyget bogseras nu till hamnen i Ashdod, skriver BBC.

Rachel Corrie gjorde sitt försök att nå Gazas kust bara sex dagar efter det att en tidigare konvoj med förnödenheter attackerades. Då dog nio personer i striderna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.