Torsdag 30 Jun
Stockholm

Polisen varnar ungdomar för nätbluff

Unga jobbsökare blir blåsta - liksom unga spekulanter på elektronikvaror. Nu varnas de av polisen.
Unga jobbsökare blir blåsta - liksom unga spekulanter på elektronikvaror. Nu varnas de av polisen. Foto: Pilliz

Unga svenskar kontaktas via olika jobbsökarsidor med fagra löften om jobb i ett brasilianskt företag. Och kontona börjar fyllas på med pengar. Men allt är bara en bluff.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Är du i åldern 18-22? Har du registrerat dig på en sajt för jobbsökare? Då befinner du dig i målgruppen för den senaste raffinerade bluffen. Nu går polisen ut med en varning till svenska ungdomar som lockas med jobb för ett brasilianskt företag.

Enligt löften från företaget ska ungdomarna, som kontaktats, få jobba med tester av elektronikprodukter, annonsering och kasseringsarbeten.

– Företagets representant, som sköter all korrespondens med ungdomarna via internet och SMS, är mycket övertygande. Ungdomarna uppmanas bland annat att skaffa ett konto i en bank dit pengar från försäljningen av produkterna ska överföras, säger Rikard Henriksson biträdande sektionschef vid Finanspolisen till Polisen.se.

Så fort ungdomarna öppnat konto börjar pengar att strömma in.

Därefter tar en representant för blufföretaget kontakt med dem med instruktioner om hur pengarna ska föras över till en person i Brasilien.

Kruxet: Pengarna kommer från andra stackare som lurats att betala in pengar för en produkt som funnits till försäljning på auktionssajter som Blocket, Tradera och Eniro.

Det är framförallt annonser för elektronikprodukter som lockar unga köpare - till exempel Playstation 3, Iphone, Wii-konsoller och laptops.

Varorna erbjuds till försäljning till mycket förmånliga priser - och följs av en trovärdig motivering till varför produkten är till salu.

Men när köparen sätter in pengar för varan på ett internetgirokonto förs inbetalningen genom manipulation över på de jobbsökande ungdomarnas konton.

De blir i sin tur kontaktade av företagsrepresentanten som berättar hur de ska föra över pengarna till Brasilien via olika betalningsförmedlande företag.

Någon Playstation eller Iphone får köparen aldrig se röken av.

– Tillvägagångssättet drabbar ungdomarna dubbelt. Dels de ungdomar som luras att betala för en vara de aldrig får, dels de ungdomar som genom att upplåta sina konton och utföra dessa transaktioner, omedvetet luras till att begå brott, säger Rikard Henriksson till Polisen.se.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.