- Foto: Michael Darden/AP/Scanpix

Vindkraftbyggen kan stoppas av försvaret

"Man lägger en död hand över vindkraftsutbyggnaden."


Försvarsmakten anser att vindkraftverk försämrar flygsäkerheten och vill därför inte att någon vindkraft byggs ut i närheten av militära flygfält. Något som kan bli förödande för utbyggnaden i Sverige.

– I praktiken innebär det att man lägger en död hand över vindkraftsutbyggnaden vid de här flygplatserna. Det finns många ansökningar om att bygga där, det är väldigt lämpliga områden, säger Agne Hansson, regeringens vindkraftsamordnare, till Sveriges Radios Ekot.

Men från försvarets håll varnar man för att det kan bli svårt att se plan som ligger framför på radar om det finns vindkraftverk i området.

Men Agne Hansson köper inte säkerhetsargumenetet utan menar att man i så fall borde se över vilka flygplan man har.

– Kan man inte flyga där det finns vindkraftverk med de planen då är det väldigt olyckligt om man bygger mer och mer vindkraftverk i världen, säger han till Ekot.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Räddningspersonal har fört bort en person på bår efter att en brand släckts utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, rapporterar AP.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.