- Foto: Scanpix

Mattias Flink kan snart bli fri

Kriminalvården vill släppa massakermannen Mattias Flink fri.


FALUN. Kvällen på lördagen den 11 juni 1994 hade dåvarande fänrik Mattias Flink blivit avvisad av en vakt vid en Falukrog, bråkat med sin flickvän Eva och därefter begett sig hem.

Där bytte han till uniform, hämtade en AK5:a på regementet och åkte tillbaka in till stan.

Mitt bland firande 100-tals firande lottor avfyrade han sitt vapen och mördade sammanlagt sju personer. Ytterligare två skadades.

Nu kan massmördaren bli en fri man.

För två år sedan fick han nej.

Om två veckor gör den nu 40-årige livstidsfången ett nytt försök att få sitt straff tidsbestämt. Och den här gången får han stöd av kriminalvården, uppger Dala-Demokraten.

I ett yttrande till Örebro tingsrätt skriver myndighetens generaldirektör, Lars Nylén:

"Dessa omständigheter talar enligt Kriminalvården fortfarande för att omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt sådant."

Ny praxis för tidsbestämning av livstidsstraff är att straffen fastställs till mellan 18 och 24 år. Flinks avslag för två år sedan innebär ett avsteg från den praxisen.

Fler avsteg har gjorts i andra kända fall, som Lasermannen John Ausonius och dubbelmördaren Leif Axmyr, landets äldste livstidsfånge.

Axmyr har nyligen fått sitt straff omvandlat till 46 år och sex månader. Ausonius har en ny ansökan i rätten.

Enligt kriminalvården har Flink skött sig exemplariskt i fängelset, undviker "kriminella kontakter" och uppvisar "mognad", skriver DD.

Chefsåklagare Ulf Stålhane i Eskilstuna motsätter sig frigivning med motiveringen att Flinks brott har "exceptionellt straffvärde".

/
Fri
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 20 april

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.