Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Antingen är du hennes vän eller fiende"

Nyheter | 20/01/2009 11:43

TV4-reportern Annika Widebeck fick sina två inslag om Liza Marklund och Gömdaskandalen ställda. Nu berättar hon varför.

Gömdaskandalen går in på andra varvet. Men i stället för att diskutera sanningshalten i Gömda eller i Monica Antonssons bok Mia – Sanningen om boken Gömda är frågan: håller gammelmedierna den mäktiga journalisten och författaren Liza Marklund om ryggen?

Varför var det bloggosfären som kom att bli ledande i granskningen av Liza Marklunds bok Gömda från 90-talet?

Dessa frågor gnagde i reportern Annika Widebecks bakhuvud. Hon kunde helt enkelt inte förstå varför så få journalister begav sig till Oxelösund där boken utspelar sig. Men när hennes inslag var färdigt valde TV4:s nyhetschef Jonas Gummesson att ställa in det. Varför?

– Är detta god journalistik? frågade hon retoriskt under gårdagens debatt när Publicistklubben debatterade Gömdabråket på Kulturhuset i Stockholm.

Nyheter24 har tidigare uppmärksammat att Gummesson bott i succéförfattarens hus i Spanien två gånger. Dessutom var han inneboende i hennes lägenhet i Stockholm under sin skilsmässa 2007.

– Ja, det stämmer, men det betyder inte att jag står i någon tacksamhetsskuld till Liza, även om det kan uppfattas så, sa Jonas Gummesson då, enligt Resumé.

Nyheter24 ringde upp Annika Widebeck, som själv skrev ett mejl till all personal på TV4, där hon ifrågasatte legitimiteten i att ställa in hennes två inslag, för att få klarhet i frågan.

–Jag har fortfarande inte fått någon klarhet i varför mina inslag ställdes in. Det enda jag vet är fakta. Och faktan är att mina två inslag ställdes in. I ett tidigt skede trodde jag att det hade att göra med våra två starka viljor som kolliderade. Men nu är jag osäker. Jag söker en förklaring.

– Det som är infekterat med hela den här debatten är orimligheten i att inte Mikael, Mias 26-årige son, har fått komma till tals. Varför? frågar jag mig. Det är oförståeligt.

Widebeck påpekar dock att Aftonbladet publicerade en helsida där just Mikael fick säga sitt, men valde att sudda ut hans ansikte.

–Det är den enda gången han har fått komma till tals och då valde tidningen att censurera honom.

Upplever du det som att riksmedierna håller Liza Marklund bakom ryggen?

– Jag tror inte det hade varit samma sak om det inte var Marklund som stod i centrum. Antingen är du vän med henne eller så är du hennes fiende. Självklart påverkar detta debatten. Så ja, till viss del tror jag att det ligger något i det. Du måste ju hålla med om att det är märkligt att så få journalister faktiskt begett sig till Oxelösund och granskat sanningshalten i Gömda.

Huruvida Gummessons och Marklunds personliga relation påverkade beslutet att ställa in inslagen, vill Widebeck helst inte gå in på. Samtidigt konstaterar hon att det, precis som Gummesson själv påpekar, mycket lätt kan uppfattas så.

–Jag tror definitivt att mediedrevet hade varit annorlunda om inte det var Liza Marklund som stod bakom boken. Samtidigt finns det också andra anledningar till att gammelmedierna vaknade så pass sent. Monica Antonssons bok hamnade hos kulturredaktionerna, vilket var fel. Den borde gått direkt till nyhetsredaktionerna. Och nu tycker de flesta att det är försent. Folk är trötta på debatten.

Men fortfarande är det många trådar som hänger löst. Varför får inte sonen komma till tals?

–Jag har, i hela mitt yrkesverksamma liv som journalist, aldrig varit med om något liknande. Det här får mig att tvivla på pressfriheten i Sverige, avslutar Annika Widebeck för Nyheter24.

Se det inslag om "Gömda" som TV4 valde att sända:

Se publicistklubbens debatt på Kulturhuset i Stockholm igår:

Skrivet av: