Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lidl säljer "spansk" frukt från Israel

Nyheter | 20/01/2009 07:43

Ica och Lidl säljer israelisk frukt under företeckningen att de kommer från Spanien.

Gazakriget har försvårat försäljningen av israeliska varor i Sverige. Nyheter24 har tidigare uppmärksammat hur en förminskning av exporten till skandinaviska länder försvårar livet för Israels bönder.

Samtidigt avslöjar Metro i dag att Lidlbutiker i Göteborg, Malmö och Stockholm säljer israelisk frukt men skyltar dem som om de vore från andra länder. När Metro konfronterar en fruktansvarig på Lidl i Malmö skyndar han sig att plocka bort kartongen med sharonfrukter.

–Det är från Lidl centralt som vi får skyltarna med ursprungsland. Det är där som det har blivit fel, säger han till tidningen Metro.

Även Icabutiker skyltar fel. I Malmö skriver de att avokadon kommer ifrån Kenya när den egentligen är från Israel.

–Problemet är att butikerna är dåliga på att uppmärksamma att de får delleveranser från olika länder, och glömmer att ändra skyltningen. Det är beklagligt, uppger Icas kvalitetschef Mats Ovegård som tror att det är en slump att det är israeliska frukter som felskyltats, enligt Metro.

Skrivet av: