Åker man fast för klotter tillsammans med sina vänner  är risken stor att man döms till ett solidariskt skadestånd. Då måste hela beloppet betals innan skulden försvinner hos kronofogden.
Åker man fast för klotter tillsammans med sina vänner är risken stor att man döms till ett solidariskt skadestånd. Då måste hela beloppet betals innan skulden försvinner hos kronofogden. - Foto: Nathan Denette/AP/Scanpix

Unga kan bli skuldsatta av polarna

Varje år hamnar runt 300 minderåriga hos kronofogden på grund av ett obetalt solidariskt skadestånd. Det är ett skadestånd delas med de andra som begick brottet. Inte förrän alla har betalat försvinner skulden.


Kronofogden och Barnombudsnämnden vill nu att lagen ska ändras.

– Är det bara du som har pengar så står du där med hela skadeståndsansvaret och måste alltså betala även de andras delar för att slippa hamna hos Kronofogden, säger Åsa Mattson från Kronofogden till P3.

Om man exempelvis döms till ett skadestånd på 100 000 tillsammans med tre kompisar så måste hela summan betalas innan skulden försvinner, även om du betalat dina 25 000.

– Det kan leda till att man får en betalningsanmärkning vilket i sin tur gör att det blir omöjligt att ta lån i bank, eller lån överhuvudtaget, teckna telefonabonnemang att hyra bostad och få vissa arbeten, säger Åsa Mattson till P3.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!