Göran Lindberg åtalas på 23 punkter vid Södertörns tingsrätt på onsdagen.
Göran Lindberg åtalas på 23 punkter vid Södertörns tingsrätt på onsdagen. - Foto: Maja Suslin/Scanpix

Åtalas i dag på 23 punkter

På onsdagen åtalas den före detta polismästaren Göran Lindberg för bland annat koppleri och grov våldtäkt.


Om Göran Lindberg fälls fullt ut så ligger straffvärdet på sex till åtta år, enligt tillförordnade chefsåklagaren Håkan Roswall.

Han misstänks ha utsatt tio personer för sexbrott, varav en är en 14-årig flicka. Lindberg erkänner ett flertal sexköp, men nekar i övrigt till brott.

I utredningen misstänks även tre andra män för sexköp. En av dem berättar hur han träffade Lindberg i en hotellbar i Stockholm.

– Vi drack ett par öl och han undrade om jag var intresserad av att träffa en tjej tillsammans med en annan man. Och det tyckte jag lät spännande, säger han till SvD.

Tillsammans med Lindberg hade mannen vid två tillfällen sex med en kvinna som påstås vara i 25-30-årsåldern. Mannen nekar till brott:

– Det var aldrig tal om att betala något, det finns ju tjejer som gillar sådant. Men det var en galen grej att göra och det var jäkligt dumt.

Det tidigare beslutet att hålla förundersökningen hemlig för att skydda offren har nu utsatts för kritik. Christer Nordström, presstalesman vid polisen, har betonat vikten av öppenhet i ett brev till åklagaren.

– Det handlar om ett ärende med oerhört stort allmänintresse som kan påverka förtroendet för polisen, säger han enligt SvD.

Åklagaren vill att utredningen ska förbli hemlig, men tingsrätten har möjlighet att häva sekretessen efter en egen bedömning.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.