- Foto: Cleis Nordfjell / SvD / SCANPIX

Läkare tvingade patient skaka hand

Läkaren ville skaka hand men patienten nekade. Nu anmäls överläkaren till Diskrimineringsombudsmannen för att tvingat till sig en handskakning.


LUND. Enligt anmälan ilsknade överläkaren till när han förstod att den kvinnliga patienten inte ville skaka hand med honom på grund av sin religion. Läkaren ska ha skrikit åt patienten och därefter tvingat henne att ta i hand.

Men ord står mot ord i konflikten och verksamhetschefen vid Urologiska kliniken, Per Anders Abrahamsson, menar att inget fel har begåtts.

– Jag har talat med patientens make och trodde det här var utagerat. Men det är kanske lika bra att någon utifrån kan utreda detta då, säger han till Sydsvenskan.

På grund av ett akutlarm kunde inte överläkaren träffa kvinnan vid utsatt tid. Detta gjorde att patientens tolk var tvungen att gå innan patienten fick träffa läkaren.

– Det var bara patienten och hennes make närvarande. Så då står ord mot ord. Jag tror inte man kommer fram till vem som har felat mer än att det var fel att tolken inte var närvarande, säger Per Anders Abrahamsson till Sydsvenskan.

Abrahamsson menar att ingen ska tvingas att hälsa på en läkare på ett visst sätt.

– Det är kristallklart vad som gäller. Jag kan inte se framför mig att någon av mina medarbetare skulle pådyvla någon en hälsningsmanöver som inte respekteras av patienten. Patienten har alltid lagen på sin sida, säger Per Anders Abrahamsson till Sydsvenskan.

/
/
DO
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Slarv med TBC