Organiserade ligor ligger bakom en majoritet av inbrotten i Stockholm. Ofta används arbetshandskar och de professionella inbrottstjuvarna lämnar sällan spår.
Organiserade ligor ligger bakom en majoritet av inbrotten i Stockholm. Ofta används arbetshandskar och de professionella inbrottstjuvarna lämnar sällan spår. - Foto: Eric Roxfeldt/Scanpix

Utländska ligor bakom inbrottsvåg

Utländska ligor gör allt fler inbrott i Stockholm. Och fler ligor är på väg, enligt Stockholmspolisens bostadskommission.


STOCKHOLM. Hitresta ligor från Sydamerika och Östeuropa begår 65 procent av alla inbrott i Stockholmsregionen, tillsammans med en mindre grupp kriminella som har sin bas i Västerort

Och fler är på väg, men polisen är förberedd.

– Vi har insatser på gång och vet att folk från tillresta ligor just nu är på väg hit och kommer att öka bostadsinbrotten i sommar. Exakt vilka åtgärder vi planerar kan jag inte berätta, säger insatschefen Per Wesmark till DN.

Han menar att den här typen av brott blir allt mer organiserad och lukrativ.

– Inbrott har ett lägre straffvärde än rån. Godsvärdet du kommer över är högre. Och du behöver inget vapen, bara två brytjärn, säger han till DN.

Och lägenheter är fulla av gods som går fort att kränga.

– Pass, pengar, guld. Mindre hemelektronik som laptops och digitalkameror. Det som ryms i en axelremsväska, säger han till DN.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.