Samtyckesreglering gillas dock inte av alla.
Samtyckesreglering gillas dock inte av alla. - Foto: SCANPIX/AP

Amnesty: "Man ska vara överens vid sex"

Amnesty vill ändra på våldtäktslagstiftningen.


Lise Bergh, generalsekreterare i Amnesty, säger i dag till Sveriges Radio att en ändrad lag skulle hjälpa många utsatta som inte får hjälp i dagens lagstiftning.

Lise Bergh vill ha en så kallad samtyckesreglering. En sådan handlar om att båda ska vara överens om sexet. Och det ska räcka med ett nej - annars ska det handla om våldtäkt.

Eva Diesen som forskar om våldtäkter tycker också att en ny lag skulle vara bra. Samtidigt säger hon att det krävs bra förhörsledare för att det ska fungera.

– I över hälften av alla anmälningar säger ju mannen att det var frivilligt. Han säger att hon var med på det. En bra förhörsledare ska kunna gå fram och tillbaka mellan kvinnan och mannen och konfrontera mannen med kvinnans uppgifter.

Helena Bergholtz, riksdagsledamot för folkpartiet, är dock tveksam till ny lagstiftning.

– Samtycket är ett viktigt inslag i brottet, men att enbart fokusera på ett samtycke tror jag kan bli lite komplicerat, säger hon till Sveriges Radio.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.