Poliserna ska nu åtalas för olaga hot och tjänstefel.
1 av 4
Poliserna ska nu åtalas för olaga hot och tjänstefel. - Foto: Jesper Nilsson
2 av 4
- Foto: Jesper Nilsson
3 av 4
- Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt
4 av 4

Åtal väckt i Jesper Nilsson-fallet

Nästa vecka väcks åtal mot de poliser som i Stockholms tunnelbana, i februari tidigare i år, uppges ha trakasserat journalisten och bloggaren Jesper Nilsson.  


Det här är PuL

Personuppgiftslagen (PuL) trädde i kraft 1998 och har till syfte att skydda människors personliga integritet vid behandling av personuppgifter. Begreppet "behandling" är brett, det omfattar insamling, registrering, lagring, bearbetning, spridning, utplåning, med mera.

Personuppgiftslagen bygger på gemensamma regler som har beslutats inom EU, det så kallade dataskyddsdirektivet.

PuL kom till efter en intensiv debatt om hur personuppgifter hanterades på nätet.

Läs mer på Datainspektionen.

Läs mer på debattsajten för yttrandefrihet - PuL.nu

STOCKHOLM. Journalisten och bloggaren Jesper Nilsson anser sig ha blivit trakasserad av två civilklädda poliser i Hornstulls tunnelbanestation på Södermalm i Stockholm. Efter händelsen gjorde Nilsson en anmälan. Nu har åklagaren beslultat att väcka åtal mot poliserna.

Händelsen inträffade i februari och filmades av Jesper Nilsson själv. Filmen visar en situation som, till synes omotiverat, eskalerar till fientliga hot från polisens sida. Poliserna framstår som hetsiga och aggressiva mot Nilsson.

Efter händelsen, när Jesper Nilsson publicerade bilderna på sin blogg blir han själv polisanmäld för att brutit mot personuppgiftslagen (PuL). Den anmälan har dock inte Jesper Nilsson hört något om sedan dess.

– Jag har inte hört något mer om utredningen mot mig. Efter att ha läst anmälan tycker jag att ett åtal verkar orimligt. Och de jurister som jag pratat med verkar ha samma uppfattning.

När Nyheter24 når Jesper Nilsson via telefon befinner han sig i Norrland på semester. Han låter optimistisk och säger att han tror och hoppas att han kommer få upprättelse.

– Jag hoppas givetvis att tingsrätten dömer till min fördel och att poliserna fälls. Men det jag framförallt hoppas på är att det här fallet leder till en bred debatt om polisvåld och polisens agerande i stort. Om folk dessutom vågar anmäla och granska polisen i större utsträckning i framtiden vore det så klart också positivt.

Jesper Nilsson hoppas på att en fällande dom mot poliserna dessutom ska fungera som motvikt till "en annan samhällelig utveckling som går åt rakt motsatt håll."

– Titta till exempel på justitieminster Beatrice Ask förslag om att barn under 15 år ska kunna tvingas till drogtest.

David Beukelmann är chef på ungdomsroteln i Stockholm som de två misstänkta poliserna tillhörde. Till Nyheter24 säger han att "han välkomnar en rättslig prövning" och även att "en intern diskussion förts efter incidenten i tunnelbanan."

Däremot vill han inte uttala sig om det inträffade.

– Nu inväntar vi domen och fortsätter diskussionerna efter det. Det känns inte viktigt för mig att på något sätt kommentera själva händelsen innan rätten sagt sitt.

Rättegången mot de två poliserna startar vid Stockholm tingsrätt i slutet av sommaren.

Jesper Nilssons videofilm från ingripandet - den är återskapad sedan den först, på polismännens instruktioner, raderats. Därför saknas viss bild- och ljudinformation:

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.