Poliserna ska nu åtalas för olaga hot och tjänstefel.
1 av 4
Poliserna ska nu åtalas för olaga hot och tjänstefel. - Foto: Jesper Nilsson
2 av 4
- Foto: Jesper Nilsson
3 av 4
- Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt
4 av 4

Åtal väckt i Jesper Nilsson-fallet

Nästa vecka väcks åtal mot de poliser som i Stockholms tunnelbana, i februari tidigare i år, uppges ha trakasserat journalisten och bloggaren Jesper Nilsson.  


Det här är PuL

Personuppgiftslagen (PuL) trädde i kraft 1998 och har till syfte att skydda människors personliga integritet vid behandling av personuppgifter. Begreppet "behandling" är brett, det omfattar insamling, registrering, lagring, bearbetning, spridning, utplåning, med mera.

Personuppgiftslagen bygger på gemensamma regler som har beslutats inom EU, det så kallade dataskyddsdirektivet.

PuL kom till efter en intensiv debatt om hur personuppgifter hanterades på nätet.

Läs mer på Datainspektionen.

Läs mer på debattsajten för yttrandefrihet - PuL.nu

STOCKHOLM. Journalisten och bloggaren Jesper Nilsson anser sig ha blivit trakasserad av två civilklädda poliser i Hornstulls tunnelbanestation på Södermalm i Stockholm. Efter händelsen gjorde Nilsson en anmälan. Nu har åklagaren beslultat att väcka åtal mot poliserna.

Händelsen inträffade i februari och filmades av Jesper Nilsson själv. Filmen visar en situation som, till synes omotiverat, eskalerar till fientliga hot från polisens sida. Poliserna framstår som hetsiga och aggressiva mot Nilsson.

Efter händelsen, när Jesper Nilsson publicerade bilderna på sin blogg blir han själv polisanmäld för att brutit mot personuppgiftslagen (PuL). Den anmälan har dock inte Jesper Nilsson hört något om sedan dess.

– Jag har inte hört något mer om utredningen mot mig. Efter att ha läst anmälan tycker jag att ett åtal verkar orimligt. Och de jurister som jag pratat med verkar ha samma uppfattning.

När Nyheter24 når Jesper Nilsson via telefon befinner han sig i Norrland på semester. Han låter optimistisk och säger att han tror och hoppas att han kommer få upprättelse.

– Jag hoppas givetvis att tingsrätten dömer till min fördel och att poliserna fälls. Men det jag framförallt hoppas på är att det här fallet leder till en bred debatt om polisvåld och polisens agerande i stort. Om folk dessutom vågar anmäla och granska polisen i större utsträckning i framtiden vore det så klart också positivt.

Jesper Nilsson hoppas på att en fällande dom mot poliserna dessutom ska fungera som motvikt till "en annan samhällelig utveckling som går åt rakt motsatt håll."

– Titta till exempel på justitieminster Beatrice Ask förslag om att barn under 15 år ska kunna tvingas till drogtest.

David Beukelmann är chef på ungdomsroteln i Stockholm som de två misstänkta poliserna tillhörde. Till Nyheter24 säger han att "han välkomnar en rättslig prövning" och även att "en intern diskussion förts efter incidenten i tunnelbanan."

Däremot vill han inte uttala sig om det inträffade.

– Nu inväntar vi domen och fortsätter diskussionerna efter det. Det känns inte viktigt för mig att på något sätt kommentera själva händelsen innan rätten sagt sitt.

Rättegången mot de två poliserna startar vid Stockholm tingsrätt i slutet av sommaren.

Jesper Nilssons videofilm från ingripandet - den är återskapad sedan den först, på polismännens instruktioner, raderats. Därför saknas viss bild- och ljudinformation:

/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.

Tyresö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

"Polis kontrollerar tre unga personer invid en förskola i Bollmora. Det ser ut som om de tre personerna beter sig underligt.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Pajala rapporterar om trafikkontroll

"Riksväg 99, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Här är Sveriges alla turer mot Natomedlemskap

1 timme sedan
Ännu ett steg har tagits mot Sveriges intåg i Nato – Ungerns talman har undertecknat ansökan. Resan dit har varit lång, och allting började när Ryssland attackerade Ukraina för två år sedan. Här är de viktigaste turerna: