Söndag 25 Jul
Stockholm

Känd journalist: Sexköpslagen korrumperar nyhetsrapporteringen

Journalisten och författaren Nathan Shachar kritisk till Littorinaffären och den svenska sexköpslagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Littorinaffären ger en försmak om vart vi är på väg. Sexköpslagen kommer obönhörligen att späda på tendenserna till sex- och privatlivsfixering i nyhetsrapporteringen.

Det skriver utrikeskorrespondenten och författaren Nathan Shachar i en debattartikel på Newsmill. Han är mycket kritisk till sexköpslagen - inte bara för att den ger media ett frikort till att skriva om politikers sexliv, utan också för att den, enligt honom, gör livet svårare för sexsäljarna.

– Denna medieförsumpning är dock inte det värsta med sexköpslagen. Det värsta är att den struntar i de personer den utger sig för att hjälpa, nämligen de kvinnor som säljer sex.

Shachar menar att sexarbetarna i den verksamhet som nu drivits under jorden i själva verket fått sämre arbetsvillkor i jämförelse med innan sexköpslagen.

– Tidigare kom polisens mest värdefulla tips om våld mot prostituerade från kunder. I dag kan polisen, av lätt insedda skäl, inte räkna med några uppslag från det hållet. En annan följd av den statliga klappjakten på de prostituerades kunder är att många näringsidkerskor som tidigare kunde operera på egen hand, utan att engagera skyddskarlar och maffior, nu mist denna fördel, skriver Shachar på Newsmill.

– Lagens mest förkrossande effekt är den marginalisering och stigmatisering av de prostituerade som blir oundviklig när deras kundkrets stämplas som samhällsfarliga brottslingar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela