- Foto: DAN HANSSON / SvD / SCANPIX

Känd journalist: Sexköpslagen korrumperar nyhetsrapporteringen

Journalisten och författaren Nathan Shachar kritisk till Littorinaffären och den svenska sexköpslagen.


– Littorinaffären ger en försmak om vart vi är på väg. Sexköpslagen kommer obönhörligen att späda på tendenserna till sex- och privatlivsfixering i nyhetsrapporteringen.

Det skriver utrikeskorrespondenten och författaren Nathan Shachar i en debattartikel på Newsmill. Han är mycket kritisk till sexköpslagen - inte bara för att den ger media ett frikort till att skriva om politikers sexliv, utan också för att den, enligt honom, gör livet svårare för sexsäljarna.

– Denna medieförsumpning är dock inte det värsta med sexköpslagen. Det värsta är att den struntar i de personer den utger sig för att hjälpa, nämligen de kvinnor som säljer sex.

Shachar menar att sexarbetarna i den verksamhet som nu drivits under jorden i själva verket fått sämre arbetsvillkor i jämförelse med innan sexköpslagen.

– Tidigare kom polisens mest värdefulla tips om våld mot prostituerade från kunder. I dag kan polisen, av lätt insedda skäl, inte räkna med några uppslag från det hållet. En annan följd av den statliga klappjakten på de prostituerades kunder är att många näringsidkerskor som tidigare kunde operera på egen hand, utan att engagera skyddskarlar och maffior, nu mist denna fördel, skriver Shachar på Newsmill.

– Lagens mest förkrossande effekt är den marginalisering och stigmatisering av de prostituerade som blir oundviklig när deras kundkrets stämplas som samhällsfarliga brottslingar.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.