Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Helikopterpiloten har alltid sökt kickar

- 21/07/2010, 08:34 -

Han var en framgångsrik teveproducent som jobbat med Expedition Robinson. Sen blev han rånare och var med om en av de mest spektakulära kupperna någonsin.

STOCKHOLM. Mannen, som misstänks ha flugit helikoptern under den spektakulära kuppen mot G4S värdedepå i Västberga, var en av Sveriges främsta bildproducenter och har tidigare jobbat med program som Expedition Robinson och Faddergalan.

Nu är han en av tio som åtalas för helikopterrånet.

– Han har alltid sökt kickar, säger en tevekollega till Aftonbladet.

35-åringen var en dubbelnatur. Han levde ett stabilt och lyckligt liv som småbarnspappa och tjänade 100 000 kronor i månaden på att jobba extra som bildproducent åt TV4 och SVT samtidigt som han var marknadsansvarig i ett energibolag.

Men för att orka jobba så mycket matade han sin baksida med narkotika - han var sedan en tid beroende av amfetamin.

Den 19 september - fem dagar före helikopterkuppen - kom han hem från teveinspelningen av Kändisjungeln i Malaysia. I pipelinen låg inspelningen av Rosa Bandet. Men också en helikopterkupp.

När han senare greps blev hans familj förvånad. Men hans dna fanns på GPS:en i helikoptern - där han knappat in rutten till Västberga. Och många i helikopterpilotens närhet menar att det inte är så konstigt. Länge har 35-åringen varit på jakt efter nya kickar.

Den huvudåtalade är en 38-årig affärsman från Balkan med företag inom byggbranschen i såväl Estland som Montenegro.

Han är nära vän till den serbiske gangsterkung - Gudfadern - som utpekats som hjärnan bakom kuppen.

De övriga åtalade är en låssmed, som känner piloten, en 32-årig före detta fritidsledare, en 31-åring, som greps på Dominikanska republiken i januari, och tidigare är dömd för tavelstölden på Nationalmuseum, .en 23-årig Pressbyråanställd, en 32-årig fastighetsskötare, en 31-årig kock, en 33-årig elektriker och en 34-årig byggjobbare.

Men såväl den förmodade hjärnan bakom kuppen som flera av rånarna med ledande roller saknas bland de åtalade.

– Så länge det finns möjligheter att gripa någon annan så fortsätter vi, men det är mer eller mindre aktivt. Man satsar inte samma resurser nu som man gjorde inledningsvis, säger åklagaren Björn Frithiof till Aftonbladet.