Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Boeingplan nära krocka över Östersund

- 21/07/2010, 09:19 -

JOHAN NILSSON / SCANPIX

Två Boeing var sekunder från att kollidera med varandra över luftrummet i jämtländska Östersund.

ÖSTERSUND. Två Boeing - en 737 från SAS och en 757 från Finnair - med passagerare möttes den 2 juli 11 000 meter över Östersund. På samma höjd och på kollisionskurs. Planen var mindre än 300 meter från varandra.

Incidenten ska nu utredas av Statens haverikommission tillsammans med luftfartsmyndigheten LFV, skriver Länstidningen i Östersund.

Många frågor hänger i luften.

– Det jag i nuläget vet är att planen möttes på samma höjd och inte tillräckligt åtskiljda, säger Carl-Erik Nilsson på LFV:s säkerhetsavdelning.

– En av dem fick direkta order om att ändra på höjden, men det var för sent. I vanliga fall varnas planen väldigt tidigt. Allt går också bra om man följer instruktionerna men här verkar man inte ha vidtagit alla åtgärder, säger han till Länstidningen i Östersund.

Boeing 737 tar runt 130 passagerare, en 757 cirka 280. SAS-planet var på väg till Oslo och Finnairplanet till Helsingfors.

– Det här är ovanligt och väldigt allvarsamt, säger Martin Öhman, ordförande i Pilotföreningens flygsäkerhetskommitté och själv pilot, till Länstidningen i Östersund.