Tisdag 30 Nov
Stockholm

Varning för "Barbiedrog"

Cecilia Widegren (m) och Amina Axelsson i TV4.
1 av 3
Cecilia Widegren (m) och Amina Axelsson i TV4. Foto: faksimil/tv4
Modellen Amina Axelsson påstår att hon inte upplevt några biverkningar av "Barbiedrogen"
2 av 3
Modellen Amina Axelsson påstår att hon inte upplevt några biverkningar av "Barbiedrogen". Foto: faksimil/tv4
3 av 3

Drogen sägs göra dig "smal, brun och kåt" men rapporter om andningsproblem och hjärtklappning förekommer. Nu varnar Läkemedelsverket för "Barbiedrogen". Modellen Amina Axelsson säger att det fungerar "väldigt, väldigt bra".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. "Barbiedrogen", eller Melanotan II, har sålts över nätet i ett par år och har blivit allt mer populär eftersom medlet uppges ge användaren solbränna, viktminskning och ökad sexlust.

Hormonpreparatets positiva biverkningar bekräftas även av en modellen Amina Axelsson.

– Jag tycker det fungerar väldigt bra för jag slipper sola och alla vet att det är ganska mycket risker med att sola också, det kan ge hudcancer och andra otrevliga biverkningar. Det fungerar väldigt, väldigt bra, jag har inte upplevt några jättehemska biverkningar, säger Amina Axelsson till TV4.

Men nu går Läkemedelsverket ut och varnar för hormonpreparatet, som i värsta fall kan ge andningsproblem och hjärtklappning.

– Vi avråder ju för att injicera något som inte är godkänt. Det här faller under läkemedelslagen och klassas som ett läkemedel men det är inte ett godkänt läkemedel. Vi vet om ett fall här i området där en kvinna kom in till sjukhuset och var mycket illa däran. Hon hade hjärtklappning och var mycket andfådd. Hon hade tagit Melanotan, säger Ingela Ottoson, utredare på Läkemedelsverket till TV4.

Melanotan II är ett syntetiskt, kemiskt ämne som man injicerar med en spruta. Drogen klassas som ett läkemedel men det är inte godkänt i EU. Både Danmark och Norge har tidigare gått ut och varnat för medlet.

Och nu vill moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren att det ska bli lättare att stoppa nätdrogerna.

– Jag känner en enorm oro inför de risker det innebär kring hälsa och säkerhet med en sådant här preparat, säger hon till TV4.

Kommentera
Kopiera länk
Dela