Tisdag 26 Okt
Stockholm

Tonårstjejerna jagades av björn

Tonårstjejen Emmelie från Skåne hade aldrig varit norr om Uppsala tidigare. Nu fick hon lära sig vilka faror som hotar i den norrländska vildmarken - med björnbesked.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LULEÅ. När Emmelie Kettisen - en tonårig skånska på tillfälligt besök i Luleå - var ute och red i skogen vid Näset utanför staden tillsammans med sin kompis Cina på måndagskvällen höll det på att ta en ände med förskräckelse.

Plötsligt var en rasande björnmamma hack i häl, skriver Norrbottens-Kuriren.

– Klockan var väl ungefär 21 då vi började höra konstiga ljud och märkte på hästarnas beteende att någonting var fel. Framme på vägen såg vi sedan två björnungar, säger Emmelie till Kuriren.

Emmelie blir nyfiken och rider fram till björnungarna för att spana in dem på närmare håll. Det skulle hon inte ha gjort.

Kompisen ser björnhonan mellan träden och skriker. De två tjejerna ger sig iväg i full gallop.

– Vi ringde efter en av Cinas kompisar för att få hjälp med att skrämma iväg björnarna. När jag tittar till vänster, ungefär 4 meter bort, så står björnhonan där. Den hade jagat oss hela vägen, säger Emmelie till Kuriren.

Den unga skånskan är ordentligt skärrad - och drar slutsatsen att det är bäst att hålla sig borta från de norrländska skogarna framöver.

– Det är första gången jag är i Luleå och det är första gången jag ser en björn. Jag går nog inte ut i skogen igen här uppe, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela