Fler studenter utan bostad

- 27/07/2010, 18:39 -
Alla studenter lyckas inte knipa en bostad till terminsstarten.

Alla studenter lyckas inte knipa en bostad till terminsstarten.

Lise Aaserud/SCANPIX

Förra hösten var det svårt för studenter att hitta bostad. I år har studenterna blivit fler - men inte bostäderna. Vissa kan tvingas bo tillfälligt i tält, precis som förra hösten.

Situationen lär bli tuff för landets studenter till hösten. I en rapport från Sveriges förenade studentkårer förra året beskrevs bostadssituationen som tuffast i Malmö, Lund, Göteborg, Stockholm och Uppsala. Och det är lika illa i år - om inte värre.

– Det ser ju värre ut än vad det gjorde föra hösten och då var det ändå väldigt illa, säger Christoffer Ivarsson, ordförande för studentkåren på Lunds universitet.

Förra hösten tvingades nya studenter att sova i tält, och i år räknar studentkåren med att 900 elever kommer sakna bostad när terminen börjar.

Undantaget hittas i Malmö där det har byggts nytt.

– Vi kommer att ha fler tillgängliga studentlägenheter inför denna terminstarten än vad det någonsin har funnits i  Malmö högskolas historia, säger Therese Kinnberg som är bostadsadministratör på högskolan.

De som blir klara med gymnasiet i år, nästa år och förra året tillhör de största kullarna sedan 1960-talet, rapporterar Sveriges Radio.