På Skänningeanstalten vill man ha stenkoll på....jästen.
På Skänningeanstalten vill man ha stenkoll på....jästen. - Foto: SCANPIX

Fängelsechef: "Bullbak - hot mot säkerheten"

När en 25-årig fånge ville baka bullar ansåg Skänningeanstalten att "ordningen och säkerheten" hotades. – Vi vill ha koll på jästen, säger anstaltschefen.


Fakta: Jäsning

Jäsning eller fermentering innebär ofullständig oxidation av organiska föreningar i frånvaro av syre. Jäsning är således en anaerob process, och den kan exempelvis leda till att organiska syror, alkoholer, vätgas eller koldioxid bildas. Jäsningsprocesserna är exoterma, det vill säga frigör energi. Jäsning/fermentering kan utföras av många olika typer organismer, bl.a. i människans muskelceller vid intensivt arbete eller av olika typer av mikroorganimer. Inom mikroorganismerna kan såväl jästsvampar som bakterier kan orsaka olika former av fermentering.

Jäsningsprocesser har många praktiska och tekniska tillämpningar. Redan under bronsåldern användes jäsning för att konservera mat[källa behövs].

Genom inflytande från det engelska uttrycket fermentation förekommer uttrycket fermentering (eller någon gång fermentation) inom vissa användningsområden. Inom (industriell) bioteknik använder man ofta uttrycket fermentering för alla former av produktionsprocesser som inbegriper levande mikroorganismer, både anaeroba och aeroba processer.

Källa: Wikipedia

SKÄNNINGE. Det var den 10 juni i år som ledningen på Skänningeanstalten avslog den 25-årige fångens begäran att få använda jäst till ­sina planerade bullbak.

25-åringen, som avtjänar ett längre fängelsestraff på anstalten, tyckte att beslutet var trams och hävdade att det inte går att baka bullar utan jäst.

Kriminalvården förklarade nu i ett svar att "ingredienserna i bullrecept är i sammanhanget ovidkommande". Som skäl för att förbjuda jäst på fängelset angav myndigheten att bullbak med jäst "skulle kunna äventyra ordningen och säkerheten".

Fången vände sig till förvaltningsrätten i Linköping och krävde att beslutet skulle rivas upp. Men rätten låter i en färsk dom meddela att den delar Kriminalvårdens bedömning.

Östgöta Correspondenten ringde på tisdagen upp fängelsechefen, Gert-Arne Sköld.

- Det här är ett av våra mest kända fenomen inom Kriminalvården, ett fenomen som vi har haft i alla år. Långt innan narkotikan kom in i bilden har intagna försökt att skaffa sig berusningsmedel (se faktaruta).

Fängelsechefen hänvisar vidare till bakpulver om fångarna vill baka.

- Vi vill ha koll på jästen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!