Fängelsechef: "Bullbak - hot mot säkerheten"

- 28/07/2010, 10:05 -
På Skänningeanstalten vill man ha stenkoll på....jästen.

På Skänningeanstalten vill man ha stenkoll på....jästen.

SCANPIX

När en 25-årig fånge ville baka bullar ansåg Skänningeanstalten att "ordningen och säkerheten" hotades. – Vi vill ha koll på jästen, säger anstaltschefen.

SKÄNNINGE. Det var den 10 juni i år som ledningen på Skänningeanstalten avslog den 25-årige fångens begäran att få använda jäst till ­sina planerade bullbak.

25-åringen, som avtjänar ett längre fängelsestraff på anstalten, tyckte att beslutet var trams och hävdade att det inte går att baka bullar utan jäst.

Kriminalvården förklarade nu i ett svar att "ingredienserna i bullrecept är i sammanhanget ovidkommande". Som skäl för att förbjuda jäst på fängelset angav myndigheten att bullbak med jäst "skulle kunna äventyra ordningen och säkerheten".

Fången vände sig till förvaltningsrätten i Linköping och krävde att beslutet skulle rivas upp. Men rätten låter i en färsk dom meddela att den delar Kriminalvårdens bedömning.

Östgöta Correspondenten ringde på tisdagen upp fängelsechefen, Gert-Arne Sköld.

- Det här är ett av våra mest kända fenomen inom Kriminalvården, ett fenomen som vi har haft i alla år. Långt innan narkotikan kom in i bilden har intagna försökt att skaffa sig berusningsmedel (se faktaruta).

Fängelsechefen hänvisar vidare till bakpulver om fångarna vill baka.

- Vi vill ha koll på jästen.