Jan Guillou polisanmäls för förtal av den före detta IB-agenten Donald Forsberg.
Jan Guillou polisanmäls för förtal av den före detta IB-agenten Donald Forsberg.

Jan Guillou polisanmäls av tidigare IB-agent

Jan Guillou polisanmäls för förtal. Enligt den före detta IB-agenten Donald Forsberg, 64, kränker författaren den tidigare chefen för kontraspionaget Tore Forsberg och journalisten Arne Lemberg i boken Ordets makt och vanmakt.


I ett nytillkommet kapitel beskriver Jan Guillou sin koppling till den ryska underrättelsetjänsten KGB. Men när den före detta IB-agenten Donald Forsberg läste kapitlet bestämde han sig för att polisanmäla författaren.

Enligt Donald Forsberg smutskastas både den före detta Säpochefen Tore Forsberg och den tidigare Expressenjournalisten Arne Lemberg i kapitlet.

–  Han öser ur sig skit över två avlidna människor, som inte har möjlighet att gå i svarsmål. Det är skamligt. Det finns en lag som begränsar hur mycket man får förnedra människor. Därför har jag gjort en polisanmälan, säger Donald Forsberg till Expressen.

I boken beskrivs det hur en berusad Tore Forsberg läcker information till journalister och hur Arne Lemberg deltar i spioneri. Men Jan Guillou står på sig.

– Det var så det gick till. Jag har en väldigt god grund för att skriva det. Det är bara i diktaturstater som gamla poliser kan komma och säga att hemligheter inte får komma ut. Det fungerar inte i en demokrati, säger han till Expressen.

Enligt honom är Donald Forsberg bara är ute efter publicitet och han är inte orolig för att anmälningen ska leda till åtal.

– Det har han ingen som helst möjlighet att ha framgång med. Om han polisanmäler menar han att Justitiekanslern, som statens advokat, ska åtala mig. Det ska väldigt mycket till för att staten ska ingripa mot enskilda författare – så det där är bara en tom gest, säger han till Expressen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!