Fler kvinnor söker hjälp efter våldsam semester

Trycket på landets kvinnojourer ökar efter semesten. De tvingas tacka nej till många som behöver skyddat boende.


Trycket ökar även på kvinnofridslinjen, en stödtelefon för utsatta kvinnor i Sverige.

– När kvinnor kommer tillbaka till jobbet kan de ostört kontakta oss från arbetsplatsen, säger Åsa Witkowski, verksamhetsansvarig för Kvinnofridslinjen, till Ekot.

Vanligtvis hanterar linjen 70 samtal om dan. Men varje år ökar det efter semestern. När trycket är som störst rör det sig om 100 samtal om dan.

För många är det första gången de söker stöd.

–  De har ofta inte identifierat sig som våldsutsatta, men förstår att det inte är någon vanlig situation. Så vi ställer frågor för att få bekräftat att det är fysiskt eller psykiskt våld de är utsatta för, säger Åsa Witkowski till Ekot.

I hela landet är semestern en period då våldet i nära relationer ökar. På det skyddade boendet Alla kvinnors hus i centrala Stockholm är alla rum upptagna. Där kan utsatta kvinnor bo med sina barn.

– Det har varit ett väldigt hårt tryck. Och vi får tacka nej till väldigt många som behöver skyddat boende, säger Ann Isaksson, verksamhetschef, till Ekot.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.