Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler kvinnor söker hjälp efter våldsam semester

- 09/08/2010, 13:48 -

Trycket på landets kvinnojourer ökar efter semesten. De tvingas tacka nej till många som behöver skyddat boende.

Trycket ökar även på kvinnofridslinjen, en stödtelefon för utsatta kvinnor i Sverige.

– När kvinnor kommer tillbaka till jobbet kan de ostört kontakta oss från arbetsplatsen, säger Åsa Witkowski, verksamhetsansvarig för Kvinnofridslinjen, till Ekot.

Vanligtvis hanterar linjen 70 samtal om dan. Men varje år ökar det efter semestern. När trycket är som störst rör det sig om 100 samtal om dan.

För många är det första gången de söker stöd.

–  De har ofta inte identifierat sig som våldsutsatta, men förstår att det inte är någon vanlig situation. Så vi ställer frågor för att få bekräftat att det är fysiskt eller psykiskt våld de är utsatta för, säger Åsa Witkowski till Ekot.

I hela landet är semestern en period då våldet i nära relationer ökar. På det skyddade boendet Alla kvinnors hus i centrala Stockholm är alla rum upptagna. Där kan utsatta kvinnor bo med sina barn.

– Det har varit ett väldigt hårt tryck. Och vi får tacka nej till väldigt många som behöver skyddat boende, säger Ann Isaksson, verksamhetschef, till Ekot.