Vanliga kvitton kan leda till hjärt- kärlsjukdomar menar ny studie.
Vanliga kvitton kan leda till hjärt- kärlsjukdomar menar ny studie. - Foto: Maja Suslin/Scanpix

Livsfarliga kvitton

Vanliga kvitton innehåller kemikalier som kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar och infertilitet, visar ny studie.


Ämnet bisfenol A ingår i många sorters plast och är skadligt för människors hälsa. Tidigare har höga halter uppmärksammats i konservburkar. Men en ny studie visar att det även kan vara livsfarligt att deklarera.

Ämnet finns i vanliga kvitton och fastnar fingrarna. Det kan sen föras över till blodomloppet.

– Enligt de här studierna verkar det som att man kan få i sig mer via kvitton, eftersom ett enda kvitto kan innehålla många, många gånger mer än vad man kan få i sig via till exempel en konservburk, säger Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala Universitet, till Sveriges Radio.

Värst är det för människor som jobbar med kvitton dagligen, som taxiförare och kassapersonal.

Det finns kvittopapper som inte innehåller bisfenol, men det är svårt att se skillnad.

– Det skulle vara väldigt trevligt om man gick in i en butik och det stod "vi har inte bisfenol A i våra kvitton". Men innan dess kanske man ska hantera sina kvitton lite försiktigt, säger Monica Lind till Sveriges Radio.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.