Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Piratpartiet tar över Wikileaks servrar

- 17/08/2010, 20:18 -
Julian Assange samarbetar med piratpartiet.
1 av 2

Julian Assange samarbetar med piratpartiet.

Bertil Ericson / SCANPIX

Tidigare stod wikileaks servrar i en källarlokal i Solna. Ny plats är inte känd.
2 av 2

Tidigare stod wikileaks servrar i en källarlokal i Solna. Ny plats är inte känd.

Fredrik Persson / SCANPIX

Piratpartiet tar över ansvaret för säkerheten och drift av Wikileaks servrar. Partiet ska säkra dem från polisrazzior och beslagtaganden.

STOCKHOLM. Wikileaks grundare Julian Assange befinner sig sedan en tid i Sverige, och har tidigare sagt att sajten ska ansöka om utgivningsbevis för att på så sätt stärka servrarnas skydd.

Men i söndags skrev Assange och piratpartiet på avtalet som innebär att partiet tar över driften och säkerheten kring servrarna. Avtalet gäller tills vidare.

Anledningen är att man är orolig för att utländska myndigheter ska utöva påtryckningar på svenska.

-Om servrarna ligger på ett vanligt webbhotell så är det så klart redan en hög tröskel för att göra en raid och plocka dem därifrån. Men det är ett mycket högre politiskt pris att gå in och börja röra ett politiskt partis servrar. Så vi kan erbjuda dem lite extra skydd och det är de i stort behov av, säger Anna Troberg vice ordförande i piratpartiet, till SVT.

- Vi vet ju att USA tidigare utsatt svenska makthavare för påtryckningar förut så att de gjort raider mot serverhallar, och det kan mycket väl hända igen, säger hon till SVT.

Ingen från partiet vill avslöja var servrarna kommer att stå men det blir någonstans i Stockholmsområdet, skriver SVT