52 000 personer köar till 8 000 studentlägenheter.
1 av 2
52 000 personer köar till 8 000 studentlägenheter. - Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Studentbostäder är en sparsmakad lyxvara för studenter i Stockholm.
2 av 2
Studentbostäder är en sparsmakad lyxvara för studenter i Stockholm. - Foto: Lise Aaserud/SCANPIX

Rekordlånga köer till studentbostäder

Extremt långa köer för studenter som behöver tak över huvudet i huvudstaden.


STOCKHOLM. Samtidigt som många fler unga väljer att plugga - i brist på jobb - är köerna till studentbostäder i Stockholm rekordlånga.

Inför terminsstarten vet tusentals studenter fortfarande inte var de ska bo. 52 000 personer köar i dag till de 8 000 lägenheter som finns i Stiftelsen Stockholms studentbostäders bestånd, skriver Svenska Dagbladet. För tre år sedan stod bara hälften så många - cirka 25 000 personer - i samma kö.

– Jag som äntligen skulle flytta hemifrån. Nu bor jag hos mormor och morfar. Jag bor på en bäddsoffa i deras teverum, säger Sophie Davidsson, 18, till SvD.

Den kortaste kötiden för ett rum i studentkorridor är nu 20 månader. På Stockholms stads bostadsförmedling är den kortaste kötiden – för en studentetta i Tullinge – hela tre år.

– Situationen är mer akut än den varit någonsin tidigare, säger Oscar Lavelid, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation, till SvD.

I brist på alternativ är studenterna hänvisade till lägenheter på den reguljära bostadsmarknaden - med ockerpriser på andrahandskontrakt.

Många blir också blåsta av lyckosökare på Blocket.

– De klipper och klistrar och lägger ut annonser. Många är så desperata att de nappar och skickar in deposition eller förskottshyror på ett konto. Men när de kommer till Stockholm finns det ingen lägenhet. Vi får dagligen in nya anmälningar som gäller detta, säger Stig Sandgren, polisinspektör på citypolisens bedrägerisamordning, till SvD.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev