Söndag 28 Nov
Stockholm

Silbersky om Assangehärvan: "Så här får det inte gå till"

Leif Silbersky försvarar...
1 av 2
Leif Silbersky försvarar... Foto:
... Wikileaks Julian Assange.
2 av 2
... Wikileaks Julian Assange. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Advokat Leif Silbersky, som företräder Wikileaks grundare, Julian Assange, är djupt kritisk mot tillvägagångssättet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Stjärnadvokaten Leif Silbersky har för ovanlighetens skull svårt att finna ord inför de "bisarra" omständigheterna kring anhållandet av hans klient, Wikileaks grundare, Julian Assange, som nu utreds för sexuellt ofredande.

– Vad är det som sker? Att först anhålla en person på nästan inga uppgifter alls för något de flesta av oss anser vara ett vidrigt brott och sedan bekräfta det offentligt. Det har skadat min klient, hans organisation men framför allt tilltron till rättssystemet, säger Leif Silbersky till Dagens Nyheter.

– Så här får det inte gå till.

Åklagarna har hävdat att detta är en normal procedur och att man måste agera snabbt när den misstänkte gärningsmannen riskerar att lämna landet. Men Silbersky låter sig inte övertygas:

– Så får det inte gå till. En kvinna kan inte ringa polisen och bara på den utsagan så ska någon anhållas. Det är ju inte rätt. Jag kan säga det, jag har aldrig haft så många utländska medier som ringer mig och de förstår inte hur detta gått till. De ifrågasätter vårt rättssystem, säger han till DN.

Leif Silbersky har fortfarande inte fått veta vad hans klient är misstänkt för.

– Nej, det har jag inte. Jag vet inte vad han är misstänkt för. Men oavsett hur det går, så är skadan redan skedd. Spottar man på en sten så blir den till slut våt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela