Tisdag 18 Maj
Stockholm

Planerade att råna miljoner - greps

Fyra män greps på bar gärning vid Göteborgs centralstation. Nu åtalas de för ett planerat miljonrån mot Swedish Match.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÖTEBORG. Tidigt på morgonen den 21 juni blir morgontrötta pendlare och taxichaufförer vid Drottningstorget utanför Centralen i Göteborg vittnen till hur polisen sliter ut fyra män ur deras bil och handfängslar dem.

Nu åtalas kvartetten för att ha planerat ett miljonrån mot snusjätten Swedish Match, skriver Göteborgs-Posten.

Gänget bakom det planerade miljonrånet kommer från så vitt skilda håll som Göteborg, Uppsala, Kristianstad och Umeå. Tillsammans hade de förberett ett tillslag mot en Green Cargo-transport, innehållande tobaksvaror för 1 550 190 kronor.

– Det var tack vare observanta anställda på Swedish Match som vi kom den här ligan på spåren. De hade sett en mystisk Saab som cirkulerat och rekognoserat runt bolagets lokaler på Gullbergsvass. Vi fick bilnumret och därifrån arbetade vi vidare, säger kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas till GP.

Polisen inledde telefonavlyssning och var snart männen på spåren.

Natten innan de skulle slå till låg de över i en lägenhet i Biskopsgården. En personbil och en stulen lastbil utrustades med falska registreringsskyltar.

Men polisens spanare såg och dokumenterade varje steg.

När männen greps hittade man också en pistolattrap som skulle ha använts vid rånet.

– Alla fyra förnekar brott. De har gett olika förklaringar till varför de råkade befinna sig just där de fanns, säger Ehrenborg-Staffas till GP.

Två av de misstänkta rånarna säger att de bara skulle hjälpa en kompis att flytta. De vill dock inte uppge kompisens namn.

De misstänkta är födda mellan 1979 och 1985. Tre av dem finns sedan tidigare i straffregistret.

Kommentera
Kopiera länk
Dela