Måndag 21 Jun
Stockholm

Assange vill byta ut Silbersky

Den våldtäktsmisstänkte Assange vill byta ut sin försvarare.
Den våldtäktsmisstänkte Assange vill byta ut sin försvarare. Foto: NMD

Wikileaks våldtäktsanklagade grundare, Julian Assange, uppges vara missnöjd med sin försvarare, stjärnadvokaten Leif Silbersky.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Wikileaks grundare, den kontroversielle australiern, Julian Assange, står anklagad för våldtäkt och sexuellt ofredande i Sverige.

Hans försvarare Leif Silbersky har under de senaste veckorna gett upphov till många rubriker i såväl svensk som internationell press med sina hårda omdömen om det svenska rättsväsendet efter alla turer i fallet Assange.

Men nu framgår av en ansökan av Johann Binninge, ordförande i Rättssäkerhetsorganisationen, RO, och som har fått en fullmakt av Assange, att Silbersky ska bytas ut.

"Assange har inte längre förtroende för sin försvarare.", skriver han. Och vidare att "anledningen till begäran om bytet är att Julian Assange upplever att hans nuvarande försvarare advokat Leif Silbersky inte är tillräckligt engagerad samt är mycket svår att komma i kontakt med."

Vid ett möte mellan Assange och Silbersky ska advokaten inte ha hört ett ord om detta.

– Det här fick jag reda på först nu när tingsrätten kontaktade mig för ett yttrande. Jag kommer att säga till tingsrätten att jag inte har något att invända, säger Silbersky till Svenska Dagbladet.

Men han tar inte åt sig av kritiken.

– Jag förstår inte invändningarna. Men det är felaktigt att säga att jag inte går att nå. Jag sitter visserligen i rätten på dagarna, men jag går alltid att nå på kvällarna, säger Silbersky som inte känner till något tillfälle då Assange försökt nå honom utan resultat, säger han till SvD.

Inte heller engagemanget är att ta miste på, om man lyssnar till Leif Silbersky.

– Jag har aldrig hört den kritiken tidigare. Jag brukar snarare få höra att jag är för engagerad. Men jag har hållit på med det här i 40 år, och alla kan ju inte gilla en.

Kommentera
Kopiera länk
Dela