Ny vårdskandal: Kvinna frös ihjäl på vårdhem

Hade en kroppstemperatur på bara 27,5 grader.


HELSINGBORG. En ny tragisk vårdskandal har uppdagats. 

Denna gång rör det en 63-årig kvinna som bodde på ett hem för psykiskt funktionshindrade i Helsingborg.

Den 9 februari i år avled hon till följd av kraftig nedkylning.

Kvinnan insisterade själv på att ha fönstret öppet och elementet avstängt i sin lägenhet, trots att vintern var ovanligt kall. Och även fast vårdpersonalen själva tvingades ha ytterkläder på sig när de besökte kvinnan agerade de inte när hon avböjde att åka med till läkare. Personalen kontaktade inte ens boendets sjuksköterska.

Kvinnan fördes till slut, den 8 februari, med ambulans till sjukhus eftersom hon knappt längre gick att få kontakt med. Men det var för sent. Hennes kroppstemperatur var bara 27,5 grader och hon avled dagen därpå.

Attendo Care, som ansvarar för hemmet, får nu skarp kritik av Socialstyrelsen. Och Attendo håller med men menar att de inte kunde gjort något mer för att kvinnan skulle tvångsomhändertas.

– Det blir rätt ofta konflikter mellan att respektera människors integritet och önskemål å ena sidan och att, å andra sidan, se till att de får bästa möjliga vård och omsorg, säger Jonas Morian, presschef i Attendo care, till SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.