Denho Acar talar ut i Kvällsöppet

"Jag ville råna och då rånade jag."


Som Nyheter24 tidigare rapporterat har journalisten Lennart Ekdal med teveteam varit nere och hälsat på den kriminella grupperingen Original Gangsters ledare Denho Acar i Turkiet. Den intervju som besöket resulterade i sändes under onsdagskvällen i Kvällsöppet med Ekdahl på TV4.

I intervjun resonerar Denho Acar öppet kring sina livsval och varför han valde att slå in på en kriminell bana.

– För vissa kanske det låter lite märkligt men jag tycker att det har varit värt det. De tänker inte på att tiden innan jag åkte in gjorde jag det jag ville göra. Jag tänkte inte ”nu riskerar jag tre år för rån” eller så. Jag ville råna och då rånade jag, säger Denho Acar ledare och ”president” för organisationen Original Gangsters (OG) till Lennart Ekdal i Kvällsöppet.

När det gäller Original Gangsters verksamhet är det tydligt att Denho Acar försöker tona ner den kriminella sidan.

– Jag tror att bilden av OG som en rent kriminell organisation börjar suddas ut allt mer. OG gör ju inte bara rent brottsliga grejer. Vi kan till exempel driva in en skuld. Jag anser inte att det är brottsligt. Om någon är skyldig pengar och det finns papper på det? Om vi då tar uppdraget att driva in pengarna på ett lagligt sätt då ser jag inget fel i det, säger Denho Acar till Lennart Ekdahl.

I programmet intervjuades även Janne Helander, den 40-åriga företagare som tidigare fungerade som Original Gangsters tredjeman, kring sitt avhopp och de krav som organisationen ställde på honom i samband med det. Bland annat berättade Helander att han fick betala 200 000 kronor till organisationen som kompensation för avhoppet.

I studion fanns bland annat tidskriften Arenas chefredaktör Karolina Ramqvist. På frågan om mediernas roll och eventuella skuld - i och med exponeringen av de kriminella gängen - svarar Ramqvist:

– Den här romantiseringen är grundläggande, man kan se hur hela samhället fascineras av en man som tar lagen i egna händer.

– Det finns drivkrafter i den kriminella världen som är lika de som finns i det vanliga samhället - pengar och makt, säger Karolina Ramqvist.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!