Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ensamstående med barn allt fattigare

- 16/09/2010, 15:20 -

Gunnar Lundmark /SCANPIX

"Ingen tvekan om att den grupp som har haft allra tuffast är ensamstående mammor med barn."

Ensamstående föräldrar med barn blir fattigare och fattigare. I vissa åldersgrupper bland de ensamstående föräldrarna har andelen med låg ekonomisk standard ökat med 300 procent. Det gör de ensamstående med barn till 2000-talets stora förlorare, skriver SVT:s Rapport.

– Det är väldigt tufft, man har inte råd med några extravaganta saker, det blir det som behövs, säger Marina Moravcevic, som har tre barn och en årsinkomst på 157 000 kronor, till SVT.

Bland 20-29-åringar var andelen som har låg ekonomisk standard 19 procent för nio år sedan. 2009 hade andelen ökat till 76 procent.

Moderaternas Ulf Kristersson, social- och familjepolitisk talesperson, tycker dock inte att gruppen är bortglömd av alliansen.

– Det tycker inte jag, jag tycker att vi har varit väldigt fokuserade på barnfamiljers ekonomi, men det är ingen tvekan om att den grupp som har haft allra tuffast är ensamstående mammor med barn, säger han till SVT.