Kärnkraftverk
Kärnkraftverken i Sverige kommer att få väsentligt högre kostnader nästa år när de ska slutbetala till den fond som så småningom ska bekosta rivningen av de äldsta svenska kärnanläggningarna - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Hundratals miljoner dyrare för kärnkraftsbolagen

"Det är en radikal ökning." säger Björn Hedberg som är enhetschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten, till Sveriges Radios Ekot.


Kärnkraftverken i Sverige kommer att få väsentligt högre kostnader nästa år när de ska slutbetala till den fond som så småningom ska bekosta rivningen av de äldsta svenska kärnanläggningarna. Dessutom ska fonden finansiera slutförvaringen av det radioaktiva avfallet.

De aktuella anläggningarna väntas avvecklas fullständigt först om 35 år men betalningarna ska vara klara i slutet av 2011.

Avgiften föreslås nu höjas från 0,3 öre per kilowattimme till 1,4 öre.

– Det är en radikal ökning, men det beror på att på ett enda år ska vi ta in så mycket pengar så att det rimligtvis räcker till att avveckla och slutförvara det avfallet som uppstår av de här anläggningarna, säger Björn Hedberg som är enhetschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten, till Sveriges Radios Ekot.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!