De ursprungliga servrarna var inhandlade på den svarta marknaden - av...
1 av 5
De ursprungliga servrarna var inhandlade på den svarta marknaden - av...
2 av 5
- Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
3 av 5
- Foto: Johanna Nylander
4 av 5
- Foto: Johanna Nylander
5 av 5
- Foto: Johanna Nylander

Pirate Bay köpte servrarna svart

Pirate Bay-grundarna köpte sina datorer svart - av knäckebrödsmiljonären Carl Lundström. Och Hollywoodadvokaten Monique Wadsted vet inte vad en adress på internet är. Johanna Nylander rapporterar från rättegången mot The Pirate Bay.


STOCKHOLM. Nya uppgifter framkom på eftermiddagen i Pirate Bay-rättegången.

När det var dags för kompletterande förhör med en av de åtalade TPB-grundarna, Fredrik Neij, avslöjade han att de allra första datorer som drev sajten, under hösten 2004, troligen var köpta svart.

En anställd på den medåtalade knäckebrödsmiljonären Carl Lundströms bolag RixTelecom hade sålt dem billigt till Neij, och uppskattningsvis fick Neij mellan 3-4 datorer på det här sättet.

Om köpet var svart är det brottet preskriberat vid det här laget.

En stor del av eftermiddagen ägnades också åt att ta reda på vad en bittorrent-tracker är, och åklagare Håkan Roswall frågade ut Neij om hur en tracker kunde få veta att det fanns seeders som använde den.

Neij berättade om hur systemet var uppbyggt och att det fanns ett script som automatiskt sorterade bort filer som inte användes efter två veckor.

Alla filer som finns på Pirate Bay finns alltså där för att någon eller några använder dem aktivt.

Tidigare under rättegångsdagen hävdade målsägarsidan med advokat Peter Danowsky i spetsen att ”frågan här handlar inte om tekniken, den är båda sidor överens om”.

Ett påstående som flera av försvararna blev förvånade av att höra.

Hur den tekniska kompetensen ser ut bland dem som inte är tilltalade, kan kanske illustreras av filmbolagens advokat Monique Wadsteds fråga till Fredrik Neij tidigare i dag.

– Vissa av de här trackeradresserna är ju rätt svårstavade, de heter ju saker som http://tpb.orq.port80.com. Hur hittar man adressen till dem?

Det är ju trots allt rätt enkelt att använda valfri dators kommando för att klippa ut och klistra in. Det hon frågar om är alltså själva adressen.

Men det tycks ha gått Wadsted förbi.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.