Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Läkare miljonbluffade

- 08/10/2010, 09:26 -
Bilden har inget samband med artikeln.

Bilden har inget samband med artikeln.

Bertil Ericson / SCANPIX

En kvinnlig kirurg döms för miljonbedrägerier, skriver Dagens Nyheter.

STOCKHOLM. På sin klinik sa sig den kvinnliga kirurggen behandla patienter med mjukdelstumörer i huvud och nacke.

Notan till staten: 2 000 kronor per fall.

Men när landstinget efter ett par tips inledde en granskning visade den att läkaren i själva verket utförde ljusbehandlingar mot acne och laser mot vårtor. Dessutom med hjälp av personer utan läkarutbildning.

Den typen av behandlingar berättigar inte mer än till 600 kronor.

Kammaråklagare Anita Kjellén väckte åtal i december och nu har läkaren dömts till fyra års fängelse, uppger Dagens Nyheter.

Läkaren befinns skyldig till att ha lurat skattebetalarna på 7,7 miljoner kronor genom att under närmare tre års tid systematiskt ha lämnat in felaktiga debiteringsunderlag.

– Jag har inte hunnit ta ställning till om påföljden är tillräcklig. Brottet är synnerligen allvarligt. Dels eftersom det rör sig om ett väldigt högt belopp, dels för att hon har missbrukat det förtroende hon fått som privatpraktiserande läkare, säger kammaråklagare Anita Kjellén till DN.

Kvinnans advokat Lars Engstrand tänker överklaga och menar att bevisningen inte är stark nog.

– Skulle man anse den tillräcklig tycker jag ändå att straffsatsen hamnar långt över det som kan anses rimligt, säger han till tidningen.