Vänsterpartiet kan bryta det rödgröna samarbetet.
Vänsterpartiet kan bryta det rödgröna samarbetet. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Rödgröna på väg att spricka

Det rödgröna samarbetet skakar i sina grundvalar, uppger SVT:s Aktuellt.


STOCKHOLM. Såväl miljöpartiet som vänsterpartiet har flaggat för att de respektive partierna kanske går fram med egna budgetförslag i riksdagen - även om man nu är överens om att till en början lägga ett gemensamt budgetförslag.

Men under torsdagen sa miljöpartiets språkrör, Peter Eriksson, att det är mycket osäkert om man också framöver går fram tillsammans.

Och nu ifrågasätter ledande vänsterpartister utgiftstaket - de hårda budgetregler som varit fundamentet för ekonomisk politik i Sverige sedan Göran Persson (s) var finansminister. Men som vänsterpartiet aldrig tyckt om.

För det rödgröna samarbetet kan det vara dödsstöten.

De före detta EU-parlamentarikerna Jonas Sjöstedt och Jens Holm, numera riksdagsledamöter, anser att utgiftstaket är ett hinder i vägen för de gigantiska satsningar som krävs för att minska arbetslösheten och förbättra välfärden, enligt SVT:s Aktuellt.

– När det är massarbetslöshet måste vi kunna föra en mer offensiv politik och använda alla verktyg som finns för att bekämpa massarbetslösheten. När Konjunkturinstitutet ligger till vänster om oss i synen på hur stort utrymme det finns för reformer är det något som är fel, säger Jonas Sjöstedt till Aktuellt.

Oppositionsborgarrådet i Stockholm, Ann-Margrethe Livh, menar också hon att motståndet mot utgiftstaket är en profilfråga för vänsterpartiet. Hon vill se en diskussion om att gå tillbaka till den gamla politiken.

För att släppa in vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet ställde Mona Sahlin vänsterledaren Lars Ohly inför ettt grundläggande villkor: acceptera utgiftstaket.

Går vänsterpartiet nu tillbaka till sin mer kritiska politik kan det rödgröna samarbetet vara historia.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.