Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rödgröna på väg att spricka

Vänsterpartiet kan bryta det rödgröna samarbetet.
1 av 1

Vänsterpartiet kan bryta det rödgröna samarbetet.

Bertil Ericson/Scanpix

Nyheter | 08/10/2010 10:35

Det rödgröna samarbetet skakar i sina grundvalar, uppger SVT:s Aktuellt.

STOCKHOLM. Såväl miljöpartiet som vänsterpartiet har flaggat för att de respektive partierna kanske går fram med egna budgetförslag i riksdagen - även om man nu är överens om att till en början lägga ett gemensamt budgetförslag.

Men under torsdagen sa miljöpartiets språkrör, Peter Eriksson, att det är mycket osäkert om man också framöver går fram tillsammans.

Och nu ifrågasätter ledande vänsterpartister utgiftstaket - de hårda budgetregler som varit fundamentet för ekonomisk politik i Sverige sedan Göran Persson (s) var finansminister. Men som vänsterpartiet aldrig tyckt om.

För det rödgröna samarbetet kan det vara dödsstöten.

De före detta EU-parlamentarikerna Jonas Sjöstedt och Jens Holm, numera riksdagsledamöter, anser att utgiftstaket är ett hinder i vägen för de gigantiska satsningar som krävs för att minska arbetslösheten och förbättra välfärden, enligt SVT:s Aktuellt.

– När det är massarbetslöshet måste vi kunna föra en mer offensiv politik och använda alla verktyg som finns för att bekämpa massarbetslösheten. När Konjunkturinstitutet ligger till vänster om oss i synen på hur stort utrymme det finns för reformer är det något som är fel, säger Jonas Sjöstedt till Aktuellt.

Oppositionsborgarrådet i Stockholm, Ann-Margrethe Livh, menar också hon att motståndet mot utgiftstaket är en profilfråga för vänsterpartiet. Hon vill se en diskussion om att gå tillbaka till den gamla politiken.

För att släppa in vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet ställde Mona Sahlin vänsterledaren Lars Ohly inför ettt grundläggande villkor: acceptera utgiftstaket.

Går vänsterpartiet nu tillbaka till sin mer kritiska politik kan det rödgröna samarbetet vara historia.