Och Henrik Pontén.
Och Henrik Pontén. - Foto: Fredrik Sandberg/ SCANPIX

"De har tjänat stora pengar på Pirate Bay"

Hovrättens prövning av Pirate Bay-målet börjar gå mot sitt slut. Johanna Nylander rapporterar direkt från Svea hovrätt exklusivt för Nyheter24.


Johanna Nylander

Johanna Nylander, 24, är en flitig debattör och skribent med huvudsaklig inriktning på IT-frågor. Hon har också precis släppt en bok om folkhälsa - Är det så farligt?

STOCKHOLM. Under måndagen fortsatte skiv- och filmindustrins advokater att göra sina slutpläderingar. Så här lät det:

– Det finns entydiga samband med att de som laddar ner illegalt köper färre skivor – musikintresset kan vara likadant, men skivbolagen drabbas, sa skivindustrins Peter Danowsky.

Han fortsatte vidare att beskriva skillnaderna mellan Pirate Bay och andra sajter som tillhandahåller innehåll som användare bidrar med själva.

– Det finns en annan väsentlig skillnad mellan Youtube och Google å ena sidan, och å andra sidan Pirate Bay. Det är deras attityder. Youtube och Google samarbetar med rättighetsinnehavarna, det gör inte Pirate Bay.

Danowsky menade också att det är osannolikt att någon som laddar ner något illegalt senare vill köpa samma sak, att möjligheten att tillgå verken är illa nog, och ville att branschen ska få ersättning för "goodwillskador” som Pirate Bay orsakat.

– Pirate Bay var ett tydligt affärsprojekt vid tiden för tillslaget. Man får inte glömma att det finns brottsoffer i den här processen, sa Henrik Pontén från Antipiratbyrån som företräder de nordiska filmbolagen.

Han menade också att kreatörerna bakom åtalet behöver upprättelse.

Sist ut var de amerikanska bolagens Monique Wadsted. Hon menade att det är tillräckligt att sajten finns tillgänglig i Sverige för att ett huvudbrott skall anses vara begånget här - och att det är klarlagt att alla visar ett uppsåt.

Wadsted menade att de hade utrett sajten med innehåll och användare så gått de kunnat och hävdade:

– Med tanke på omständigheterna, är det inte så att en del av bevisbördan borde hamna på motparten? Det är de som vet hur det har gått till.

Hon menade att samtliga inblandade har tjänat stora pengar på sajten, och fick avsluta rättegångsdagen:

– De har bedrivit en omfattande kommersiell och industriell verksamhet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norsk räktrålare drog upp död kropp

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.