Och Henrik Pontén.
Och Henrik Pontén. - Foto: Fredrik Sandberg/ SCANPIX

"De har tjänat stora pengar på Pirate Bay"

Hovrättens prövning av Pirate Bay-målet börjar gå mot sitt slut. Johanna Nylander rapporterar direkt från Svea hovrätt exklusivt för Nyheter24.


Johanna Nylander

Johanna Nylander, 24, är en flitig debattör och skribent med huvudsaklig inriktning på IT-frågor. Hon har också precis släppt en bok om folkhälsa - Är det så farligt?

STOCKHOLM. Under måndagen fortsatte skiv- och filmindustrins advokater att göra sina slutpläderingar. Så här lät det:

– Det finns entydiga samband med att de som laddar ner illegalt köper färre skivor – musikintresset kan vara likadant, men skivbolagen drabbas, sa skivindustrins Peter Danowsky.

Han fortsatte vidare att beskriva skillnaderna mellan Pirate Bay och andra sajter som tillhandahåller innehåll som användare bidrar med själva.

– Det finns en annan väsentlig skillnad mellan Youtube och Google å ena sidan, och å andra sidan Pirate Bay. Det är deras attityder. Youtube och Google samarbetar med rättighetsinnehavarna, det gör inte Pirate Bay.

Danowsky menade också att det är osannolikt att någon som laddar ner något illegalt senare vill köpa samma sak, att möjligheten att tillgå verken är illa nog, och ville att branschen ska få ersättning för "goodwillskador” som Pirate Bay orsakat.

– Pirate Bay var ett tydligt affärsprojekt vid tiden för tillslaget. Man får inte glömma att det finns brottsoffer i den här processen, sa Henrik Pontén från Antipiratbyrån som företräder de nordiska filmbolagen.

Han menade också att kreatörerna bakom åtalet behöver upprättelse.

Sist ut var de amerikanska bolagens Monique Wadsted. Hon menade att det är tillräckligt att sajten finns tillgänglig i Sverige för att ett huvudbrott skall anses vara begånget här - och att det är klarlagt att alla visar ett uppsåt.

Wadsted menade att de hade utrett sajten med innehåll och användare så gått de kunnat och hävdade:

– Med tanke på omständigheterna, är det inte så att en del av bevisbördan borde hamna på motparten? Det är de som vet hur det har gått till.

Hon menade att samtliga inblandade har tjänat stora pengar på sajten, och fick avsluta rättegångsdagen:

– De har bedrivit en omfattande kommersiell och industriell verksamhet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Källor: FN ska rösta om palestinskt medlemskap

Obefogad oro: Covid gav inte astma hos barn

Barn som smittades av covid drabbades inte i högre uträckning av astma än andra. De lugnande beskeden kommer från amerikanska forskare.

Ner i Japan men upp i Kina

Ledande index på asiatiska börser gick åt olika håll i onsdagens första timmar av handel.

Om Israel går till motanfall – så slår de till

Israels säkerhetspolitik bygger på avskräckning. Därför kan man se sig tvungen att svara militärt på Irans anfall – och i så fall direkt mot Iran, enligt överstelöjtnant Anders Ekholm vid Försvarshögskolan. Men läget är högst oförutsägbart. Och det kan också finnas en annan utväg.

Landskrona: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Mindre detonation på Östergatan", skriver polisen på sin hemsida.

Milei slutar resa med reguljärflyg

2 timmar sedan
Argentinas president Javier Milei kommer inte längre att resa med reguljärflyg, meddelar regeringen på tisdagen.