Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kommunen låste in Lollo, 14: "Hon är zigenare"

1 av 3

Tomas Leprince / XP / SCANPIX

2 av 3

Miljöpartiet

3 av 3

Karlshamns kommun

Nyheter | 13/10/2010 10:57

Karlshamns kommun ville placera flyktingflickan Lollo, 14, på ett låst boende. Bland annat för att hon är "zigenare" och lever enligt "romsk tradition".

KARLSHAMN. I tre års tid har Lollo levt med skräcken runt hörnet. Hela tiden har hon varit orolig för att hon ska utvisas till sitt hemland Kroatien och hennes kamp fick stora delar av Sverige att engagera sig i flickans öde.

Nyligen fick Lollo beskedet om att hon får stanna. Och först efter det börjar hennes vedervärdiga historia under tiden i Sverige rullas upp.

Socialstyrelsen har inlett en granskning mot Karlshamns kommun, som för tre år sedan ansökte om att placera då 14-åriga Lollo i ett låst boende, uppger Sveriges Radio Blekinge.

Socialtjänsten ville låsa in Lollo eftersom hon var rymningsbenägen. Men också för att hon är "zigenare" och att hon "lever enligt romsk tradition".

– Det kom till min kännedom att man använt begrepp som zigenare för att motivera att man spärrar in den här flickan och det är sånt som hörde hemma under 30-talet och ska inte förekomma i ett modernt samhälle, säger miljöpartisten Anders Englesson till P4 Blekinge.

Englesson blev rasande när han fick höra om omhändertagandet - och slog larm direkt:

– Det här är ren rasism. Jag vet inte vad som ligger bakom, men jag reagerar mot det faktum att man använder sådant här i sin argumentation, säger han till SR Blekinge.

Anders Englesson (mp) har anmält det inträffade till såväl diskrimineringsombudsmannen, DO, som socialstyrelsen.

Dessutom granskar socialstyrelsen nu också varför Lollo flyttades runt mellan en rad olika institutioner under två års tid. Samt varför hon under perioder tvingats bo med sin pappa, som misshandlat henne vid upprepade tillfällen.

– Den här flickan har tydligen blivit misshandlad av Karlshamns kommun åt det grövsta, innan man tog sitt förnuft till fånga, säger Anders Englesson till SR Blekinge.

Socialchefen: "Människor begår misstag".