Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kemikalier i vanliga kvitton ger hormonrubbningar

- 14/10/2010, 12:58 -

Maja Suslin / SCANPIX

Kvittopapper innehåller ämne som kan göra det svårare att få barn.

En ny svensk studie visar att den hormonstörande och fortplantningshämmande kemikalien bisfenol A finns i vanliga kvittopapper och biljetter.

Ämnet kan tas upp av kroppen direkt från plast och papper.

– Det är klart att det är fullständigt oacceptabelt om det finns giftiga medel som våra medlemmar hanterar dagligen och som kan riskera att man får hormoniella störningar. Det finns sällan saker som är mer oacceptabla än det, säger Lars-Anders Häggström, som är Handels förbundsordförande, till Sveriges Radios Ekot.

Tidigare har det larmats om att nappflaskor för barn innehåller bisfenol A. Men halterna i ett vanligt kvitto är 1000 gånger högre.

Något förbud mot att kemikalien förekommer i kvitton finns inte, vilket gör att de flesta handlare inte byter ut sina rullar mot bisfenol A-fria kvitton.

– Det är till stor del att man avvaktar om man kan hitta någon gemensam forskning, alltså få besked om hur farligt det här är. Man avvaktar också att vi får samma regler på den gemensamma inre marknaden, säger Martina Elfgren Lilja, jurist på Svensk Handel, till Ekot.